CroID: The News and Me (2019)

Počela je šesta CroID radionica na kojoj ćemo se dva tjedna baviti pitanjima kulture, identiteta i stereotipa u ovo moderno vrijeme kada je pojava lažnih vijesti sve raširenija. Uzbuđenja nije nedostajalo, a naši mentori brzo su nam dali do znanja da ćemo morati vrijedno i disciplinirano raditi.

Prof. Bill Silcock jutros nam je održao uvodno predavanje na kojem smo se svi kratko predstavili i naveli koji su naši interesi i što očekujemo od ove radionice. Raznih uvjerenja i želja nam ne manjka, pa vjerujem(o) da će nam toliko zanimljivi biti i budući prilozi. Da ne duljim, brzo smo prešli na brainstorming  i planiranje budućih aktivnosti. Rečeno nam je kako ćemo biti podijeljeni u dvije grupe. Dok će prof. Silcock pomagati studentima u realiziranju socijalno angažiranih priloga, grupa prof. Nelsona snimit će kratke edukativne videe o medijskoj pismenosti i pravilima izvještavanja.

Atmosfera se posebno zahuktala tijekom predavanja prof. Jacoba Nelsona o odnosu publike i medija. Raspravljali smo o tome kako poboljšati odnos medija i publike, kako vratiti povjerenje u medije i trebaju li mediji “sići sa svog trona” i osluhnuti želje publike.

Jutarnji dio radionice zaključili smo činjenicom kako je teško dati publici “ono što ona želi” jer ljudi često (javno) kažu kako žele gledati, odnosno čitati o nekim ozbiljnijim temama, međutim kada više nisu pod povećalom klikaju one “lakše”, tabloidne teme.

Poslije kraćeg pauze krenuli smo brainstormati o budućim temama naših priloga i slagati u glavi, ili na papiru, na što ćemo se u njima fokusirati. Uspješno smo izabrali teme i podijelili zadatke i krenuli u  istraživanje.

Prvo paljenje kamere počelo je već prvog dana. U klupe Fakulteta političkih znanosti ponovno su zasjeli njeni bivši studenti, a danas poznati satiričari Borna Sor i Domagoj Zovak. Dečki iz NewsBar-a do suza su nas nasmijali na predavanju koje su održali u sklopu projekta Maraton karijera. Nakon predavanja zabava se nastavila u studiju TVS-a gdje smo napravili intervju s njima i dobili pokoje zrnce mudrosti za budućnost.

Glavna pouka ovog dana: Humor je najjače oružje u borbi protiv ne samo lošeg dana, nego i svega manjkavog u društvu. Humor će uvijek jednoga uvrijediti, drugoga nasmijati, ali upravo to “vrijeđanje” je dio slobode govora svakog pojedinca.