Studenti Televizijskog novinarstva osvojili prva mjesta na BEA Festival of Media Arts 2020

Studenti televizijskog novinarstva zajedno sa svojim mentorima zabilježili su uspjeh u internacionalnoj kategorijii BEA medijskog festivala. To je natjecanje za najbolje studentske medijske sadržaje i novinarske radove koje svake godine organizira Broadcast Education Association (BEA), najjača akademska institucija u Sjedinjenim Američkim Državama. Organizacija koja okuplja medijske organizacije, fakultete novinarstva i medija.

Prvo mjesto u dokumentarnoj kategoriji pripalo je kratkom dokumentarnom filmu Žalit će tko ovo prespava, autora Janka Debeljaka, Mirele Hamzić i Ivane Turkalj. Ovaj dokumentarac prati jedan dan u životu Manje, volonterke iz Australije makedonskog porijekla, u jednom od najvećih migrantskih naselja na ovim prostorima. Velika Kladuša, grad uz samu granicu Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, dom je tisuća migranata i volontera iz cijeloga svijeta. Film je nastao u sklopu radionice dokumentarnog filma pod vodstvom profesora Staceyja Woelfela s Missouri School of Journalism.

 

Television News kategoriji prvo mjesto pripalo je news magazinu “CroID: The News and Me” koji su realizirali studenti Ivana Turkalj, Lea Medica, Antonio Penić, Janko Debeljak, Mislav Pislak, Laura Domitrović, Sara Kekuš, Sara Tomašković, Nika Jelavić, Ana Brenčić, Mia Mikulić, Darinka Trgo, Ivana Abramović i Petar Kleščić uz potporu ekipe Televizije Student (asistentica Petra Kovačević, Renata Šimić, Dado Finzir, Matej Đuzel i Dejan Oblak), pod mentorstvom prof.dr.sc. Tene Perišin i dr. Billa Silcocka s Arizona State University. Kroz news magazin “CroID: The News and Me” studenti su istražili probleme vezane za kulturu, identitete i stereotipe prisutne u današnjoj eri lažnih vijesti. Glavne teme magazina bili su načini na koje mediji izvještavaju o manjinama i marginaliziranim skupinama, stereotipima u izvještavanju i posljedicama viralnog širenja lažnih vijesti i dezinformacija. “Magazin CroID: The news and me” kroz priče, govori o stanju u hrvatskom novinarstvu prateći prosvjed novinara, istovremeno upozoravajući na streotipizaciju u izvještavanju o nacionalnim manjinama, izbjeglicama i nasilju nad ženama.

Dio magazine čine reportaže terena snimljene u zaleđu Zadra, u Obrovcu i okolici i prekrasnim pejzažima kanjona Zrmanje, kraju koji unatoč ogromnom potencijalu, još uvijek trpi posljedice rata i narušenih međunacionalnih odnosa. Kroz prikaz filma Posljednji Srbin u Hrvatskoj nastavlja se priča o streotipnom prikazu odnosa naroda i nacija na Balkanu.

Posebni segment televizijskog magazina čini tzv. Cookbook, u kojem su studenti uz mentore (asistentica Petra Kovačević, dr. Jacob Nelson s Arizona State University i glavni snimatelj Matej Đuzel) kroz duhovite skečeve problematizirali pitanja lažnih vijesti i odnosa medija i publika.

Televizijski magazin je nastao u sklopu radionice na Fakultetu političkih znanosti pod mentorstvom dr. Billa Silcocka s Walter Cronkite School of Journalism (Arizona State University).

Oba nagrađena projekta, rezultat su dugogodišnje suradnje Televizije Student i Odsjeka za novinarstvo i medijsku produkciju s prestižnim američkim novinarskim fakultetima, uz potporu Američkog veleposlanstva u Zagrebu i koordinaciju voditeljice Televizije Student prof.dr.sc. Tene Perišin.

Ovo je drugi put da studenti televizijskog novinarstva osvajaju nagradu na BEA Medijskom festivalu. Naime, 2013. godine studenti su primili nagradu za magazin “CRO ID: Who are we? U informativno-edukacijskoj kategoriji u kojem su se preispitivali što je hrvatski identitet uoči ulaska Hrvatske u EU, koji je također realiziran u okviru radionice televizijskog novinarstva u suradnji s dr.Billom Silcockom s Walter Cronkite School of Journalism (Arizona State University).