5. i 6. dan: Nove nade Nove TV

Jutro smo započeli zajedničkom kavom i ćaskanjem. Nakon početnog opuštanja, Nova TV nas je ugostila u svom studiju. Imali smo priliku vidjeti gdje najgledanija televizija u Hrvatskoj stvara svoj medijski sadržaj. Razgovarali smo s kolegama novinarima i dobili dobre savjete za budućnost.

Ipak, prije samog posjeta Novoj TV bilo je važno prethodno se dobro pripremiti. Odredili smo koja grupa će koga intervjuirati kako bismo dobili što više informacija koje se tiču naših tema. Tako je jedna grupa intervjuirala direktoricu informativnog programa Kseniju Kardum, druga grupa urednika Branimira Felgera, treća reportera Andriju Jarka, a četvrta urednicu istraživačke emisije Provjereno - Ivanu Paradžiković.

Bilo nam je drago vidjeti kako su bivši studenti sada uspješni novinari i urednici. Isto tako, zanimljivo je kako je redakcija Nove TV open space prostor, odnosno i redakcija i studio dio su jednog otvorenog prostora. Neobično je bilo vidjeti kako su novinari i njihovi deskovi, urednici i realizatori blizu jedni drugima, ali to ih nimalo ne ometa u njihovom poslu.

Takav otvoren prostor zaista daje veću dinamičnost u stvaranju sadržaja, ali i izgleda profesionalno i atraktivno prilikom, na primjer, prijenosa Dnevnika. Složili smo se kako bi bilo lijepo jednog dana raditi ovdje. U to ime, morali smo napraviti jednu zajedničku fotografiju jer tko zna – za godinu, dvije, netko od nas će možda postati mlada nada Nove TV.

Nakon posjeta Novoj TV, jedna grupa otišla je na Noćni marš ZA prava žena. “Izađimo na ulice glasne i borbene” glasio je poziv na ovogodišnji marš čija je glavna tema bilo nasilje nad ženama.

6. dan: Borba s TV tekstovima

Šesti dan radionice. Subota. Radno. Da se nas pita, najradije bismo sjedili na suncu, pijuckali kavu i uživali u trenutku, međutim nema odmora jer sve snimljeno treba zaokružiti u smislenu cjelinu, odnosno dobro povezati sliku i ton ili još kraće - treba napraviti dobar TV tekst. Danas smo bili raspršeni, ali smo pokušavali završiti prvi dio radionice jer sutra putujemo u Zadar i Obrovac.

Glavna mudrost ovog dana: Spavanje je precijenjeno. Uspješno obavljen izazov za ovaj tjedan –  spavati svaki dan manje od 5 sati.