Work & Travel afera - što kažu studenti?

Nova iskustva, upoznavanje kulture, usavršavanje jezika. Svemu tome nadali su se studenti koji su ovo ljeto trebali provesti u SAD-u na programu razmjene Work and Travel. Zbog pandemije koronavirusa, a potom i masovnih prosvjeda u Americi, bilo je izgledno da od puta neće biti ništa. I kad su se studenti pomirili s činjenicom da će svoju američku pustolovinu morati odgoditi, situaciju je dodatno zakomplicirala agencija Work and Travel Group, preko koje je dobar dio studenata već uplatio aranžman.

“Agencija ne želi vratiti novac u kešu, želi nam dodijeliti voucher, a ima mnogo nas koji em nećemo moći iduće godine na Work and Travel, em iz nekih drugih razloga ne žele jednostavno ići,  no oni nama, kako su rekli da ćemo napraviti nagodbu, nismo napravili nagodbu, oni su nama ponudili tri opcije i pa se ti snađi” rekao nam je Filip Ravić.

Većina studenata do početka koronakrize agenciji je uplatila osam tisuća kuna. Ona im je krajem prošlog mjeseca ponudila nekoliko opcija. Prva opcija je da student ide u SAD, što je upitno zbog cijele situacije u Americi. Drugo je da se novac prebaci na sljedeću godinu i treće je da agencija zadrži 250 dolara, a da studentima izda kupon u iznosu od 500 dolara, koji vrijedi naših 450 dolara. Spomenuti kupon može se prenijeti na sljedeću godinu ili na nekog drugog. Kupon se može i unovčiti, ali tek za dvije godine. Druga mogućnost je da se kupon unovči do kraja sljedeće godine, no u tom slučaju agencija uzima 350 dolara, a studentu slijedi isplata u dva dijela – jedan iznos u lipnju, drugi u prosincu. Doduše, ugovor koji su potpisali s agencijom navodi da ukoliko dođe do otkazivanja programa, agencija u tom slučaju ima pravo zadržati 250 dolara. Studenti su nezadovoljni ponuđenim opcijama i strahuju da neće dobiti svoj novac.  U potrazi za zajedničkim rješenjem, otvorili su Facebook grupu u kojoj se skupilo njih više od 150. Jedna od njih, Ema, za putovanje se čak zadužila.

“Ja sam kao student uzela kredit koji treba vratiti jer ipak ne idem u Ameriku, meni treba novac, ne kuponi. No agencija se oglušila na to i nama ne želi dati povrat novca, znači rade na tome da pristanemo na kupone” objasnila je Ema.

Studenti se slažu – nitko ih ne doživljava ozbiljno i sve se prelama preko njihovih leđa. Kažu, dugo su skupljali novac koji bi sad mogao otići u vjetar. Ne boje se grupne tužbe, ali se nadaju kako će postići dogovor s agencijom i pronaći rješenje koje će svima biti prihvatljivo.