TVS: Naših 5 dana održivog načina života

Ako na Google tražilicu upišete zero waste uočit ćete uredno posložene staklenke, metalne slamke, platnene vrećice ispunjene svježim voćem i povrćem. Pronaći ćete savršeno organizirane hladnjake, domaće proizvode za čišćenje natopljenim eteričnim uljima i hranu u rinfuznim pakiranjima.

Međutim, zero waste nisu samo estetski posloženi, održivi proizvodi i svježa hrana koja se objavljuje na Instagramu. To je pokret koji ima ozbiljan i važan cilj, a to je da pojedinci svojim djelovanjem proizvedu što manje otpada.

Prvi koraci za početak zero waste putovanja zahtijevaju kupovinu nekoliko najosnovnijih proizvoda koji će zamijeniti jednokratne plastične proizvode. Pobornici zero waste stil života ponajviše izbjegavaju plastičnu ambalažu, jednokratne šalice za kavu i papirnate maramice; oni su stručnjaci za odbijanje nepotrebnih proizvoda i, ponovnu upotrebu te recikliranje.

Upravo tim smjernicama odlučila se voditi naša novinarka Neva Žganec. Što je Nevi bilo najteže i kako joj je prošlo pet dana vođenih zero waste načelima pogledajte u nastavku.

Videonovinarka: Neva Žganec