European Youth Event 2021: TVS putuje u Strasbourg

 

Ovogodišnji European Youth Event održao se u Strasbourgu od 8. do 9. listopada. U sklopu događaja, održan je i poseban program za novinare, European Generation Media Lab - posebna prilika da se mladi novinari povežu sa svojim kolegama diljem Europske Unije. 

European Generation Media Lab

Riječ je o događaju koji se usredotočio na poučavanje novinara o tome kako funkcionira Europska Unija te  koje su sve usluge koje nudi Europski Parlament. Također, EGML povezao je novinare i sa zastupnicima u Europskom parlamentu kao i njihovim kolegama. Kako kaže Eva Egido, medijska izvjestiteljica Odjela za medijske usluge u Europskom parlamentu: "Smatrali smo da je ovo dobra prilika da razgovaraju s nekim europarlamentarcima o panelima građana, o zelenom dogovoru, jer je to jedno od pitanja koje zanima uglavnom mlade ljude".

Radionica "How to brainstorm"

Radionica poznatog medijskog stratega, Charlelie Jourdana, bila je podijeljena u dva dijela - teorijski i praktični. Novinari su naučili nove načine tzv. "brainstorming-a", a jedna od takvih tehinka je i metoda četiri minute. Naime, riječ je ograničavanju vremena razmišljanja na četiri minute - novinaru je zadano vrijeme u kojem mora napisati što više ideja. Kvaka ove vježbe jest u tome da moderator brainstorming-a govori novinaru da je četiri minute isteklo, iako to nije istina. Upravo taj pritisak daje osobi poriv da bolje razmišlja, a time i proizvodi više ideja. 

Zašto su ovakvi događaji od velike važnosti novinarima?

Eva Egido ističe kako različitost školovanja novinara u EU često može biti nedostatak. "Nekad informacije jednostavno ne teku kako mi želimo", dodaje. "Skloni smo vidjeti da su europske informacije prilično suhoparne i prilično komplicirane pa nam je bilo važno malo pojednostaviti stvari i natjerati ove mlade novinare da shvate da postoje načini da se o europskim poslovima komunicira na dobar način i s puno pomoći od nas jer stvarno imamo usluge koje vam mogu pomoći u komunikaciji ".

Novinarka: Neva Žganec