Dani medijske pismenosti: Mikko Salo

Finski stručnjak Mikko Salo o factcheckingu – provjera informacija i medijska pismenost ključ su informiranja u 21. stoljeću

”Mi samima sebi govorimo kako nama nitko ne kontrolira i kako nitko na nas ne utječe, ali si u stvarnosti dopuštamo manipulaciju u digitalnom svijetu, a da toga nismo ni svjesni”, bile su riječi Mikke Sala, finskog stručnjaka za provjeru točnosti informacija, koji je u četvrtak održao predavanje na Fakultetu političkih znanosti.

Predavanje “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy” održano je u sklopu četvrtog Dana medijske pismenosti kako bi se mladim novinarima i budućim stručnjacima ukazalo na važnost kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti u današnjem medijskom prostoru prepunom lažnih informacija. Salo je naglasio koliko svi mi lako padamo pod utjecaj lažnih informacija te istaknuo važnost toga da se mladima pokaže da je medijska pismenost uistinu važna.

Salo smatra kako je edukacija učitelja i novinara najvažnija – učiteljima treba omogućiti potrebne resurse i stvoriti plan vježbi kojima bi oni implementirali kritičko razmišljanje i medijsku pismenost u mlade, a novinare treba educirati i pružiti im više ovakvih kvalitetnih platformi kako bi činjenice vjerodostojnije pružili javnosti.

”Učenje kritičkog razmišljanja cjeloživotno je učenje –  i roditelji bi se trebali angažirati i svoju djecu tomu podučavati od malih nogu”, komentirao je Salo.

Novinarima je, osim toga, poručio kako kvalitetna provjera informacija ne koristi samo građanima koji će njihov rad čitati, već i njima samima – provjerene informacije su ključ koje otvaraju vrata novim stranama priča i koje potencijalno otvaraju neke nove.

Mikko Salo je, između ostalog, i osnivač prve finske factchecker platforme Faktabaari. To je platforma koja je od samog početka svoj rad usmjeravala prema Europskoj Uniji i pogrešnim informacijama koje kruže oko nje, provjeravajući ih te pronalazeći prave, točne informacije. Zbog svojih radova u proteklih pet godina, Factabaari je dobio četiri nacionalne i internacionalne nagrade za novinarstvo, medijsku pismenost i provjeru informacija.

Salo je pohvalio projekt EU Fact Check čiji je fokus na provjeri informacija vezanih uz nadolazeće izbore za Europski parlament, kako bi građani mogli odabrati svoje predstavnike bez utjecaja nevjerodostojnih medija i pogrešnih informacija koje kruže društvenim mrežama.

Na predavanju je prisustvovao i Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti, koji je u svojem kratkom govoru iznio kako bi provjera informacija trebala povezivati studente politologije i novinarstva i između njih uspostaviti bolju međusobnu suradnju. Kako je sam rekao, novinari se ne zanimaju za politološki aspekt informacije i kritičkog razmišljanja, kao što se ni politički znanstvenici ne zanimaju za poznavanje medijske pismenosti i koristi koju bi im ona mogla donijeti u političkom svijetu.

”Ova ustanova, Fakultet političkih znanosti, funkcionira kao dva odvojena dijela – novinarstva i političkih znanosti. Oni bi se trebali međusobno nadopunjavati, a ne se isključivati, tako da mislim da bi ovo današnje predavanje trebalo sve promijeniti i pokazati im koliko je njihova veza važna ”, bile su riječi dekana.

Mladi studenti koji su prisustvovali na predavanju izašli su, kako kažu, osvješteniji o prijetnji koje predstavljaju lažne informacije, a takva znanja su prijeko potrebna u Hrvatskoj. Smatraju kako se svijest o lažnim informacijama i važnosti medijske pismenosti u Hrvatskoj polako budi, ali da još uvijek treba dosta vremena kako bi ona ovdje zaživjela, kao što je zaživjela u Finskoj.

”Kada se informiram putem hrvatskih medija, nikada ne koristim samo jedan medij. Ako me zanima neka informacija, pogledat ću i članke na portalima i pogledati vijesti na televiziji i odslušati vijesti na radiju. Takva raznovrsnost služi mi kao svojevrsan fact-checker”, ispričala je jedna studentica.

Mladi su  u razgovoru istaknuli kako su još uvijek prisiljeni provjeravati informacije na svoj način, jer kako kažu, drugog načina još u Hrvatskoj nema. Ipak, Dani medijske pismenosti, Faktograf, kao i partnerstvo FPZG-a i njihovih studenata u projektu EU Fact Check, možda ipak donose dobre vijesti za blisku budućnost.