OSOBE POGOĐENE ZAGREBAČKIM POTRESOM SMJEŠTENE U STUDENTSKI DOM

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(2249) }

Potres koji je pogodio Zagreb i okolicu uznemirio je građane i uzrokovao značajnu materijalnu štetu. Najviše je stradao uži centar grada, a oštećeni su brojni stambeni i drugi objekti te automobili. Mnogi su građani tako ostali bez svojih domova, u koje se ne mogu vratiti prije prethodne sanacije i procjene stručnjaka o sigurnosti objekta.

Svi oni koji zbog oštećenja nakon potresa ne mogu u svoje domove biti će smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje, izjavio je to ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović. Procjena je da u svoje domove zbog nastale štete ne može oko tisuću ljudi.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu obavijestio je sve studente smještene u  domu Cvjetno naselje da se tijekom dana trebaju preseliti u studentski dom Stjepan Radić. Za sve stanare koji se trenutno ne nalaze u domu, uprava će spakirati i popisati stvari te ih preseliti u skladište doma na Savi. Studente se pritom poziva na razumijevanje i solidarnost u ovim izvanrednim okolnostima.

“Dolazak po vlastite stvari je moguć, ali ne i poželjan iz razloga sprječavanja širenja pandemije i očuvanja vlastitoga zdravlja”, piše Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u naknadnoj objavi, gdje također ovu opciju smatraju najboljim rješenjem zbog jednostavnosti kasnijeg ponovnog useljavanja studenata, prenosi Global.

Osim smještaja u studentskom domu, brojni su građani na društvenim mrežama nesebično ponudili vlastite stambene prostore žrtvama potresa.

Prema posljednjim uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, studentski centri trebaju obavljati samo nužne i neodgodive poslove, pritom ne uskraćujući studentima temeljna prava na smještaj, prehranu i studentski rad. Za provođenje svih poslova potrebno je osigurati nužno osoblje. Studentska kuhinja izuzeta je iz obustave rada uslužnih djelatnosti i trebala bi biti na raspolaganju studentima koji se nalaze u domu, pritom poštujući sve higijenske i sigurnosne mjere zaštite od virusa.

Povratak studenata u studentske domove trebalo bi, prema preporuci Ministarstva, izbjegavati. U studentskom domu zabranjena je samoizolacija i karantena za studente koji dolaze izvan Republike Hrvatske.

U ovoj izvanrednoj situaciji ne postoji potreba za osobnim dolaskom studenata u Student servis, budući da se ugovor o obavljanju studentskih poslova može preuzeti online, a potpisani original ugovora o obavljanju studentskog posla može se vratiti poštom ili drugom dostavom.

Studentski centri dužni su poštivati upute i odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i također donositi vlastite upute o pravilima ponašanja u studentskim domovima i mjere zaštite studenata.©2019 Televizija Student