U samo dva tjedna od amatera do profesionalaca

array(1) { [0]=> int(2727) }

Studenti treće godine novinarstva deset će dana intenzivno raditi na svojim pričama u sklopu pete CroID radionice. Pod iskusnim mentorstvom studenti će stvoriti TV magazin koji će se baviti stanjem hrvatskog društva i problemima s kojima se ono suočava. Profesor William Silcock, studentima poznatiji kao dr. Bill, objasnio je da sve i počinje u učionici.

“Uđeš, ne znaš tko su studenti, polako počinješ učiti njihova imena, njihove osobnosti, njihove želje, njihova raspoloženja, a onda moraš sve to spojiti i dodati u ‘ekspresni lonac’ TV magazina”, ističe dr. Bill.

Prva CroID radionica održala se 2012. godine, a nosila je naslov “CroID: Tko smo mi?”. Iz godine u godinu, na radionicama se obrađuju teme kao što su multikulturalizam i prilagodba u hrvatsko društvo, problemi nacionalnih manjina, demografska kriza i iseljavanje, ženska prava, izbjeglička kriza itd. Ove godine, osim spomenutih tema, radionica će se fokusirati i na pojavu lažnih vijesti, kako ih prepoznati i koje sve opasnosti one nose.

Na svakoj radionici potiče se izlazak studenata iz ‘comfort zone’ tako što se okušavaju u ulogama koje su za njih nepoznate i nove, poput korištenja stand upa i uloge TV voditelja. Još jedan od izazova s kojima se studenti susreću je prilagodba američkim televizijskim pravilima u kojima je stand up vrlo važan i često korišten, dok u Hrvatskoj njegova uporaba nije toliko raširena. Osim proizvodnje sadržaja,  cilj radionice je pojedinačan napredak svakog sudionika.

“Konačni proizvod treba govoriti sam za sebe. Studenti u dva tjedna ostvare napredak od studenata amatera do profesionalaca. Njihov proizvod kao krajnji rezultat rada je u cijelosti profesionalan proizvod”, kaže Silcock. (Nika Jelavić)


Više o


©2019 Televizija Student