Teretane u doba korone

Popuštanjem epidemioloških mjera, zaljubljenici u fitness i ostali koji žele živjeti zdravo, napokon su se vratili u, sada otvorene, fitness centre. Za neke je to bio posljednji trenutak prije natjecanja.

“Vježbala sam otprilike četiri puta tjedno, imala sam neki mali set doma, a i pokušala sam što više bodyweight vježbi. Vježbanje od doma je nešto manje efikasno nego u teretani, ovdje ipak imate sve sprave” rekla nam je Marta.

Za vlasnike teretana epidemiološke mjere značile su velike financijske gubitke. Da taj  period još nije završio govori činjenica da su mnogi članovi i dalje u strahu od dolaska u teretane. Korisnici teretana uglavnom se pridržavaju mjera.

“Prema prvim analizama, negdje između 38-42% redovnih članova su se vratili nazad. Ima nešto novih članova, ali je zapravo to vrlo mali postotak u odnosu na što bi inače u ovom dijelu godine očekivali od naših korisnika, koncentraciju i broj onih koji dolaze na treninge.  To će definitivno imati i dugoročne posljedice na cijelo poslovanje, ne samo nas nego i cjelokupne fitness industrije kako u Hrvatskoj tako i u Europi” izjavio je Orlando Lopac, vlasnik teretane.

Ova industrija u Hrvatskoj zapošljava više od 20 000 radnika i inače ostvaruje prihode veće od milijardu kuna. Država im je, kao i većini drugih djelatnosti, pružila financijsku potporu. No, problem nije riješen popuštanjem mjera i trebat će puno više vremena nego što država prognozira, da fitness centri stanu na noge. Pitanje je vremena kada će se ljudi do kraja osloboditi straha i vratiti uobičajenim aktivnostima. Mjere će još dugo biti prisutne, ali to nije opravdanje da se ne dovedete u formu života i živite zdravo!