SVJETSKO JUNIORSKO I OMLADINSKO PRVENSTVO U KVIZOVIMA

array(3) { [0]=> int(2738) [1]=> int(62) [2]=> int(2249) }
Studentski centar u Zagrebu vrvio je mladim kvizašima, povod – svjetsko juniorsko i omladinsko prvenstvo.

Juniorsko znači da natjecatelji smiju imati na dan održavanja 18 ili manje godina. Donja granica nije strogo određena, no natjecatelji ispod 14 godina morali su doći u pratnji odrasle osobe koja nije smjela sudjelovati u rješavanju. Svjetsko omladinsko prvenstvo održalo se zajedno s juniorskim te je uključilo dobni raspon od 19 do uključujući 22 godine.

Ovakva natjecanja organizira Hrvatski kviz savez (HKS) kao krovna organizacija svih kvizaša Hrvatske koju su 2013. godine kao neprofitnu udrugu osnovali kviz entuzijasti i dugogodišnji pub kvizaši. HKS je član Međunarodnog kviz saveza. 

Na juniorskom i omladinskom prvenstvu obično sudjeluje preko 50 kvizaša, a osim u Zagrebu se održava i u drugim gradovima RH. Odgovaralo se na istih 120 pitanja podijeljenih u 8 kategorija: kultura, zabava, povijest, lifestyle, mediji, znanost, svijet, sport & igre. Svaka kategorija imala je 15 pitanja. Igralo se u dva poluvremena po 45 minuta, u svakom poluvremenu bilo je po 60 pitanja (4 kategorije). Sva pitanja su prevedena na hrvatski.

Kako je izgledalo ovogodišnje natjecanje pogledajte u nastavku:

Kako je bilo prošle godine na fotografijama možete pogledati ovdje, a izvještaj s Juniorskog 2019. je ovdje©2019 Televizija Student