#STUDENTIPOMAZU U ZAŠTITI HRVATSKIH LIJEČNIKA OD KORONAVIRUSA

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(2740) [2]=> int(2249) }

U samo 18 sati 25 hrvatskih gradova ujedinilo se pod sloganom #studentipomazu. Riječ je o hvalevrijednoj akciji u kojoj studenti različitih fakulteta besplatno šiju maske za medicinsko osoblje u Hrvatskoj.

Projekt je pokrenuo student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu Slaven Damjanović kako bi pomogao liječnicima KBC Split koji su se suočili s problemom nedostatka zaštitnih maski.  Cilj je napraviti maske koje će liječnicima u potpunosti zaštititi lice od koronavirusa.  

Foto: privatna arhiva/Global

Za izradu maski, odnosno nosača, koristi se 3D printer koji se montira na prozirnu foliju i traku kako bi se održao na glavi. Za printanje jednog vizira potrebno je oko 2 i pol sata te je iznimno jednostavan za uporabu. Liječnik najprije na glavu stavlja svoju masku te preko njega stavlja vizir koji ga štiti pri svakom prskanju ili slično.

Vrijednost ove akcije prepoznao je i hrvatski studentski zbor. Predsjednik zbora Mateo Marušić izjavio je da je trenutno u upotrebi više od 200 3D printera. Volonteri koji su se pridružili akciji rade od kuće te koriste svoj materijal.

Reakcije medicinskih djelatnika iz splitskog KBC-a koji su prvi imali priliku testirati zaštitne maske su i više nego pozitivne.

Potpredsjednica Hrvatskog studentskog zbora Josipa Smoljo tvrdi da su viziri traženi diljem Hrvatske, zbog čega su napravili listu koja je raspoređena prema prioritetima. Nadaju se da će u kraćem vremenu uspjeti opskrbiti svo ili barem većinu medicinskog osoblja diljem Hrvatske te da će se akciji pridružiti i neke veće firme koje će im pomoći u serijskoj proizvodnji.

Trenutno s obzirom na broj printera i volontera koji rade na ovom projektu mogu napraviti oko 1 000 vizira dnevno.

Foto: privatna arhiva/Global

Dosad se u akciju uključilo više od 500 ljudi iz 9 regionalnih cenatara i 25 gradova diljem Hrvatske te Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. U nešto više od 48 sati koliko traje akcija ispražnjena su skladišta svih dobavljača te se kreće sa sastavljanjem vizira kako bi ih se što prije dostavilo u Opću bolnicu Dubrovnik.

Hrvatski studentski zbor poslao je apel svima koji mogu na neki način pomoći da im se jave.

“Imaš 3D printer? #ostanidoma i pomozi u borbi protiv širenja virusa”, poručuju iz Hrvatskog studentskog zbora.©2019 Televizija Student