STUDENTI PSIHOLOGIJE POKRENULI ONLINE PLATFORMU ‘KAKO SI?’

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(2740) }

Osamnaest studenata psihologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu prepoznalo je važnost  psihičkog zdravlja i održavanja mentalne higijene u vrijeme zdrastvene krize uzrokovane koronavirusom koja potresa cijeli svijet. Polaznici kolegija ‘Psihički poremećaji-etiologija i dijagnostika’ pod vodstvom prof.dr.sc. Nataše Jokić-Begić pokrenuli su online platformu ‘Kako si?’. Platforma ‘Kako si?’ sadržava provjerene i korisne psihoedukativne sadržaje i savjete za nošenje sa životnim izazovima u vrijeme koronavirusa.

Na crne vijesti kojima smo svakodnevno okruženi, studenti psihologije odlučili su odgovoriti svojim optimizmom, znanjem i vještinama koje su stekli tijekom dosadašnjeg studiranja. Zainteresirane osobe na ovoj online platformi mogu pronaći savjete za očuvanje zdravlja, ali i dobiti psihološku pomoć. Studenti nude psihoedukaciju, optimizam koji potiče rad imunološkog sustava, ‘uho za slušanje’, odnosno suvremenu inačicu ‘ramena za plakanje’, informacije o svemu i svačemu kako bi dani u izolaciji bili što manje dosadni, i dobro društvo jer je socijalna podrška najbolji način da se zaštiti psihičko zdravlje.

Cilj im je, između ostalog, osvijestiti društvo o važnosti održavanja mentalne higijene. Smatraju da se inače o psihičkom zdravlju ne govori dovoljno u medijima ili pak da o njemu najčešće pričaju osobe koje nisu stručnjaci u tom polju, odnosno nemaju adekvatnu pozadinu. Međutim, primjetili su da je sada za vrijeme pandemije koronavirusom održavanje mentalne higijene zastupljeno i u medijima i na društvenim mrežama, što im je dalo dodatan vjetar u leđa da pokrenu ovaj projekt.

Studentski.hr tvrdi da su spremni su nastaviti s projektom i nakon završetka zdrastvene krize koja trenutno vlada. Iako su tek u samim začetcima i usmjereni na sadašnjost, imaju volje i entuzijazma nastaviti s platformom jer smatraju da će se nakon završetka pandemije pojaviti neka nova pitanja na koja će trebati ponuditi odgovor.

Pozivaju sve one koji imaju nekih teškoća vezanih uz trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa ili nedavni potres koji je pogodio Zagreb i okolicu, da im se jave na email adresu kakosi@ffzg.hr ili direktno na njihov Facebook ili Instagram profil.

‘Upravo zato što znamo kako nastaju psihičke smetnje, znamo i kako ih prevenirati. Zanima nas kako si? Piši nam o sebi, o tome što ti treba, što bi htio čuti, čitati. O lijepom i ružnom. Tu smo’, poručuju s online platforme ‘Kako si?’.©2019 Televizija Student