ŠPANJOLSKA: POPUŠTANJE MJERA

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(6) }

U nekim zemljama polako se stvari vraćaju na staro i na život koji nam je prije koronavirusa bio poznat kao “normala”. Natali Smirčić je iz prve ruke odlučila provjeriti kakva je situacija u Španjolskoj. Razgovarala je s Dianom Matusinom, Hrvaticom koja radi u Barceloni. Diana je po struci profesorica engleskog i talijanskog jezika, no odlučila se za drugačiji put. Prije godinu i pol dana preselila se u Španjolsku i zaposlila kao turistički vodič. Diana tvrdi kako je stanje u Španjolskoj i dalje poprilično kritično, no stvari se okreću na bolje. U karanteni je još od 15. ožujka, a napokon je došlo i do prvog popuštanja mjera čime je dozvoljeno djeci mlađoj od 14 godina da izađu iz kuće i provedu malo vremena na svježem zraku.

Predstavljen je i plan “povratka u novu normalnost” koji će se odvijati kroz četiri faze i mogao bi trajati od šest do osam tjedana. Za Dianu je život u karanteni i čudan i zanimljiv. Isprva nije znala kako će izdržati dva tjedna zatvorena kod kuće, ali se ubrzo priviknula na, kako kaže, novu normalnost. S druge strane, smatra da je cijela karantena pogubna za turistički sektor jer se tvrdi da je turistička sezona 2020. godine izgubljena – nema je i neće je biti. Španjolska se stoga planira okrenuti unutarnjem turizmu jer manjak stranih gostiju znači da država mora privući vlastite da ljetuju u njoj. No i tu postoji problem, jer se ne zna koliko će ljudi uopće biti u mogućnosti odvojiti novac za ljetovanje.

U međuvremenu je Španjolska prešla iz nulte u prvu fazu plana povratka u novu normalnost, ali ne i Madrid i Barcelona zbog najvećeg broja zaraženih na tim područjima. Od 2. svibnja im je dozvoljeno izaći iz kuće, a postoji i određeni raspored kad to smiju napraviti: odrasli – od 6 do 10 sati ujutro i od 20 do 23 sata, umirovljenici – od 10 do 12 sati i od 18 do 20 sati, a djeca – od 12 do 18 sati.

Natali Smirčić: Intervju s Dianom Matusinom


©2019 Televizija Student