PRATILI SMO RUŠENJE TORNJA ZAGREBAČKE KATEDRALE

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(66) [2]=> int(2594) }

Potres koji je prije nešto više od mjesec dana pogodio Zagreb i okolicu, oštetio je brojne građevine u centru glavnog grada, a među njima i zagrebačku katedralu. Vrh južnog tornja se u trenutku potresa odlomio i pao, a sjeverni se pomaknuo i tako postao potencijalna prijetnja. Naknadnom analizom stručnjaka, dogovoreno je uklanjanje i drugog tornja zagrebačke katedrale. Marina Tunjić zabilježila je trenutak koji su pomno pratili građani.

Na dan uklanjanja provedene su posebne mjere opreza, a mnogi su se građani okupili na sigurnoj udaljenosti kako bi pratili ovaj događaj. Veliki broj njih okupio se na platou Gradec, a policija ih je pritom morala upozoriti kako ovo nije vrijeme za javna okupljanja. Posljednje pripreme prije detonacije, građani su pratili i s tržnice Dolac.

Atmosfera prije detonacije

Odvajanje vrha tornja vršilo se dinamitom, a probleme prilikom spuštanja tornja stvarao je vjetar, stoga je cijeli postupak trajao duže od predviđenog. Nakon cjelodnevnog čekanja, zvona na katedrali najavila su eksploziju, a nakon uspješne detonacije uslijedila je pjesma.

Marina Tunjić: Rušenje tornja na zagrebačkoj katedrali


©2019 Televizija Student