Radionica dokumenarnog filma i televizijskog novinarstva za studente i ukrajinske novinare

U tijeku je još jedna radionica na Televiziji Student.  Puna dva tjedna, od 5. do 16. veljače,  studenti televizijskog novinarstva rade rame uz rame s dvojicom iskusnih američkih televizijskih stručnjaka. Kao gosti Televizije Student, stigli su  dr. Stacey Woelfel s  Sveučilšita Missouri i dr. Bill Silcock s Walter Cronkite School of Journalism, Arizona State University.

Prvog tjedna radionice, studenti rade priče za televizijski magazin  i dokumentarne filmove, koji će govoriti o životu Ukrajinaca u Hrvatskoj. Sve to kako bi spremni dočekali drugi dio radionice kada im se priključuju ukrajinski novinari kojima će i pokazati što su napravili. Naime, cijeli projekt pod imenom „Quality Journalism and Ukraine Crisis“ provodi se uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, te u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske i Europske federacije novinara. Cilj radionice je podizanje svijesti među Hrvatima o ratu u Ukrajini.

U drugom tjednu radionice studenti nastavljaju raditi priče s terena, ali ovaj put u suradnji s profesionalnim novinarima koji nam dolaze iz različitih dijelova Ukrajine. Neki od njih putovali su više od 40 sati kako bi došli do Zagreba. Na Fakultetu, u ponedjeljak 12.2. je na programu razgovor novinara iz Ukrajine i bivših ratnih reportera o novinarskoj profesiji i etici u ratnom izvještavanju.  Petnaestak studenata, nastavnici, predstavnici Američkog veleposlanstva i Sindikata novinara Hrvatske posjetit će Korenicu u kojoj trenutačno živi oko 250 Ukrajinaca, i ukrajinska zajednica čini 14 posto stanovništva, te Zadar gdje će se također upoznati s ratnom prošlošću ovog grada. Gost predavač dr. Bill Silcock voditelj je ekipe studenata koji rade  informativne tv priloge i proizvode magazin, a dr. Stacey Woelfel vodi studente koji rade na tri dokumentarna filma, među kojima je dokumentarac čija je glavna tema – profesionalnost u ratnom izvještavanju.  Svi televizijski i filmski sadržaji imat će svoju englesku i hrvatsku verziju, a uskoro se očekuje i verzija prevedena na ukrajinski jezik. Naravno, kompletnu produkciju potpisuje Televizija Student, studenti demonstratori i mentori dr. Tene Perišin, Kristiana Došena i Dejana Oblaka. U realizaciji projekta pomogli su i Zoran Pehar (SNH), Maja Sever (EJF) i Anja Picelj-Kosak iz Američkog veleposlanstva.