“Promjene koje (znanstveni) život znače”

array(2) { [0]=> int(5) [1]=> int(2249) }

 

 

 

 

 

 

 

Radionica “Promjene koje (znanstveni) život znače: Otvorena znanost, zašto je važna i kako vam OpenAIRE tu može pomoći?” održava se u Dvorani knjižnice HAZU 19. veljače od 10:00 do 15:00h. Iza organizacije stoje Hrvatsko prirodoslovno društvo i Razred prirodnih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glavna tema diskusije bit će otvorena znanost te zašto je ona važna za znanstvenike. Otvorena znanost mijenja način provođenja znanstvenih istraživanja, pristupa i korištenja rezultata, a javljaju se novi načini znanstvene razmjene i suradnje. Otvorena znanost otvara put za unaprijeđeno povezivanje interdisciplinarnih istraživanja, što je ključno za rješavanje složenih istraživačkih pitanja i društvenih izazova.

Također, razmotrit će se što financijeri žele jer plan najvećih europskih financijera znanstvenih istraživanja kojim se od siječnja 2020. želi osigurati otvoreni pristup svim publikacijama trenutno je u javnoj raspravi, a tijek implementacije sugerira promjene koje izlaze iz okvira otvorenog pristupa i obuhvaćaju značajne segmente otvorene znanosti.

Bit će obuhvaćeni i svi segmenti inicijativa i planova unutar EU, ali i svojevrsna druga strana priče, odnosno, izazovi koje donosi otvaranje znanosti. To mogu biti zakonska ograničenja, pitanje zaštite osobnih podataka i slično.

U zajedničkoj će diskusiji odgovore na pitanja dati te procijeniti mogućnost primjene ovih novih inicijativa u Hrvatskoj predavači izv. prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski, dr. sc. Bojan Macan i Alen Vodopijevec, a raspravu će voditi akademik Igor Vlahović i dr. sc. Zrinka Kovarik.


Više o


©2019 Televizija Student