PROGRAM WORK AND TRAVEL: AGENCIJE ČEKAJU S VRAĆANJEM NOVCA PRIJAVLJENIM STUDENTIMA

array(3) { [0]=> int(2736) [1]=> int(62) [2]=> int(2249) }

Broj zaraženih, ali i umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama iz dana u dan progresivno raste pa su zbog novonastale situacije Veleposlanstvo SAD-a i konzulati privremeno suspendirali vizu koja je studentima uvjet za odlazak na program Work and Travel. Polaznici programa su u neizvjesnosti hoće li se program radi izvanrednog stanja uopće realizirati, prenosi Global.

Iskustva s programom su većinom pozitivna, student Dominik Osrečki kaže da mu je ljeto provedeno u Americi bilo ljeto njegovog života. Ove godine odlučio je ponovno otići na program, a za troškove koje iziskuje sam program odllučio je i raditi. Ispite je polagao na vrijeme, ali su mu se planovi poremetili zbog koronavirusa. Kao i mnogi drugi studenti i Dominik je zabrinut što će biti s uloženim novcem.

Jedna od zagrebačkih agencija koja se bavi slanjem studenata na program pojašnjava kako u cijeloj priči postoje tri glavna akteraState Department, ovlašteni sponzori i Veleposlanstvo.

Agencije rade sve s ciljem da se program ipak održi. Veći udarac za njih bilo bi ukidanje programa i kraj turističke sezone nego koronavirus. Kada je riječ o novcu, ne zna se mnogo. Ono što se zna jest da će State Department obavijestiti sve sudionike što će biti s novcem. Postoji mogućnost da će dio novca zadržati ako dođe do ukidanja programa. Iz agencije ne znaju previše te govore kako čekaju na informacije hoće li se novac ipak vratiti ili će se zadržati i iskoristiti za iduću godinu. Ono na što apeliraju sve studente prijavljene za program je da ponovno i pažljivo pročitaju svoje ugovore potpisane u agenciji. Naime, tamo piše koliko će novaca agencija zadržati ako dođe do odgode programa. Jednom studentu, koji je želio ostati anoniman, agencija će u tom slučaju uzeti 250 dolara (oko 1500 kuna).

Mateo Divković koji ima petogodišnje iskustvo s programom govori da glavnu riječ ima upravo Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, odnosno Sate Department, a prema njemu – program se nastavlja. Tek kada Ministarstvo odluči drukčije, tada će i agencije znati više i moći odgovoriti svim polaznicima programa na sva pitanja. Mateo se nada da će ministarstvo za tri tjedna dati službenu informaciju prekida li se program ili ne.

Ako se program nastavi, a situacija s brojem zaraženih stabilizira, tada postoji rizik od zaraze za one koji se ipak odluče otići na program. Sponzori rade na tom pitanju i na ugovoru kojim bi studenti bili osigurani.©2019 Televizija Student