PRAVA ISELJENIH STUDENATA: STUDENTSKI ZBOR PREDLAŽE KONKRETNE MJERE

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(2249) }

Kako bi se izborili za prava studenata, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je prvi dopis Studentskom centru neposredno nakon problematičnog iseljavanja stanara studentskog doma Cvjetno naselje kako bi se u njihove sobe smjestile osobe pogođene potresom. Pritom su željeli dobiti više informacija o načinu skladištenja imovine iseljenih studenata, dezinfekciji soba i mjerama zaštite od pandemije. Također je napisan i dopis Vladi, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Sveučilištu u Zagrebu, u kojem Studentski zbor ukazuje na nepravilnosti koje su se dogodile prilikom preseljenja i probleme na koje Studentski centar nije ponudio adekvatan odgovor: konfliktne informacije o plaćanju smještaja za iseljene studente, izostanak dezinfekcije soba prilikom iseljenja, nepropisno postupanje s osobnom imovinom studenata, nepotpune informacije o načinu skladištenja stvari iseljenih studenata.

Studentski zbor smatra kako je naplata stanarina za ožujak studentima koji su iseljeni iz svojih soba u potpunosti neprimjerena i predlaže Vladi Republike Hrvatske da donese odluku prema kojoj bi: „Studenti stanari SN Cvjetno naselje koji su temeljem odluke Nacionalnog stožera iseljeni iz smještajnih kapaciteta Studentskog centra trebali biti oslobođeni plaćanja stanarine za ožujak i travanj, odnosno do ponovnog useljenja“. Na tragu toga, Studentski zbor uputio je otvoreno pismo Studentskom centru u kojem iznosi jasne mjere za sanaciju nastale situacije. Predlaže potpuno oslobađanje plaćanja stanarine za sve studente koji su prošli kroz proces preseljenja (od trenutka preseljenja do normalizacije situacije i ponovnog useljenja), djelomično oslobađanje plaćanja stanarine za sve u čije su sobe prisilno doseljeni studenti, preuzimanje odgovornosti Studentskog centra za svu nastalu štetu i gubitak stvari prilikom iseljenja (pritom osigurati mehanizam procjene vrijednosti nastale štete), ukidanje naknade za prijavu na Natječaj za smještaj, dezinfekciju iseljenih soba u kojima su boravili ljudi pogođeni potresom.

Na predložene mjere, Studentski centar poslao je kratki odgovor u kojem iznosi da trenutno razmatraju model Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojem bi studenti koji trenutno ne koriste smještaj plaćali participaciju u iznosu od 100 ili 50 kuna, a svi oni koji su preseljeni i borave u domu, plaćali pola iznosa. Također su objasnili da će studenti prilikom preuzimanja svojih stvari moći prijaviti svaki nestanak ili loše postupanje. Troškove prijave na Natječaj za smještaj smatraju nužnima, a što se tiče provođenja dezinfekcije soba, naveli su samo da Studentski centar provodi sve mjere sprječavanja širenja zaraznih bolesti.

Predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu odmah je reagiralo na odgovor Studentskog centra pritom zahtijevajući jasno i nedvosmisleno uvažavanje predloženih mjera kako bi se ispravila nepravda počinjena studentima. Smatraju da Studentski centar nije adekvatno niti u potpunosti odgovorio na njihove zahtjeve o oslobađanju bilo kakvog plaćanja iseljenih studenata, preuzimanju potpune odgovornosti za svu štetu, ukidanju naknade za troškove natječaja i provođenju dezinfekcije studentskih soba u kojima su boravile osobe pogođene potresom (posebno onih u kojima su boravile životinje). Studentski zbor ostaje pri svojim zahtjevima te pritom poručuje: „Studentski centar nosi naziv studentski zbog studenata, a ne obrnuto“.©2019 Televizija Student