Pismo studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci

Studenti medicinskog fakulteta u Rijeci preba?eni su na novoosnovani Fakultet zdravstvenih studija. Dio njih nezadovoljan je ?injenicom da ?e im na diplomi pisati ime fakulteta koji nisu upisali. Svoje nezadovoljstvo izrazili su i u pismu medijima:

Postovani,

Javljamo vam se jer vise ne znamo ciju pomoc da zatrazimo, a smatramo da javnost ima pravo znati sto se dogada. Prije tri godine (akademske godine 2012./2013.) preko NISpVU sustava upisali smo Medicinski fakultet u Rijeci (MFR) te smo tada dobili indekse, ugovore, iksice i sve ostale dokumente i isprave od strane MFR. Tada smo uplatili upisnine i participacije za skolovanje na racun MFR, a studenti koji se skoluju uz rad su tada uz upisnine platili i skolarine u visini 9240 KN po studijskoj godini. Tada nam je tadasnji dekan prof. Alan Sustic rekao da smo mi zadnja generacija koja ce diplomirat na MFR te je to potvrdila prodekanica prof. Daniela Malnar.

Nakon tog slavnog imatrikulacijskog predavanja studirali smo sve do 24.11.2014. manje vise u miru, a onda se dogodio incident. Nismo se mogli danima spojit na ISVU sustav (Studomat), prvo smo mislili da je to greska, ali onda smo culi pa i uvjerili se da nas rucno ispisuju s MFR koji smo sami izabrali, upisali te platili i da nas upisuju u neki novi fakultet – Fakultet zdravstvenih studija (FZS). Svi smo ostali u soku jer vecina nije znala o cemu se radi. Znalo se je da ce FZS pocet raditi od 01.10.2014. , ali nije se znalo da ce sve nas koji smo upisali MFR po starom programu rucno ispisivat bez nase obavijesti ili pristanka te upisivat na fakultet koji jedva funkcionira. Zgrozeni takvim cinom bunili smo se dekanu novog FZS koji je ujedno i bivsi dekan MFR te osnivac novog fakulteta jer vise ne moze biti dekan na MFR jer mu je istekao maksimalni broj mandata na takvoj funkciji, ali nismo dobili priliku niti da nas saslusa, a prodekanica Malnar koja je nekada bila na MFR prodekan za strucne studije pocela se je prijetit disciplinskim mjerama jer ne podrzava kako ona kaze pobune.

Poceli smo se okupljat, skupljat potpise, organizirat socijalne grupe te udruzivat. Vise od vecine studenata redovnih i vanrednih druge, trece, cetvrte i pete godine strucnih i sveucilisnih studija smjerova sestrinstvo, medicinsko laboratorijska dijagnostika, primaljstvo, fizioterapija te radioloske dijagnostike u Rijeci i Karlovcu su za to da im se omoguci pravo da diplomiraju i dobiju diplomu fakulteta koji su upisivali jer u vrijeme kad su upisivali fakultet nikad nitko nije rekao da ce tijekom studija biti ispisani s tog fakulteta i upisani na drugi pa tako da ce i dobit diplomu drugog fakuleta. Kad smo upisivali fakultet izabrali smo s razlogom MFR te smo polagali drzavnu maturu da bi bas taj fakultet studirali, a sad nas ispisuju i prebacuju na FZS koji nije postajao kad smo mi izabrali svoj put skolovanja.

Kad smo ove godine upisivali trecu godinu studija opet smo upisivali MFR te dobili njihove potvrde i isprave te uplacivali sve na njihove racune, a sad nas ispisuju jer samo stomatolozi, lije?nici i sanitarci mogu ostat na MFR sto smatramo diskriminaciju jer svi imamo pravo na jednako skolovanje u javnim ustanovama. Oni tvrde da od 01.10.2014. vise ne mozemo biti na MFR, a neki smjerovi su upisivali MFR jos 10.10.2014. te oko 20.10.2014. tako da tad nisu nista govorili da ce nas prebacit na FZS.

 

Mi znamo da je ovo odvajanje fakulteta potaknuto osiguravanjem radnih pozicija osobama koje su bile na kraju svojih funkcija na MFR te da se novac od skolarina iz MFR prebaci na novonastali FZS, ali nama to nije vazno jer mi samo zelimo diplomirat na onom faksu koji smo sami izabrali, a ne da nas kao u diktaturi netko potajno ispise s naseg faksa i nametne nam novi fakultet. Da li ej to zakonito? Da li se to moze? Nije tajna da je isto ove godine USKOK dosao na faks jer isti taj MFR je lazirao i prilagodio natjecaj za upis na magisterij sestrinstva (menadzment sestrinstva) samo da bi to mogle upisat odredene osobe iz KBCa Rijeka i suradnickih ustanova.

 

 

Takoder nije tajna da je staro-novi dekan Sustic sam sebe izabrao za dekana novog fakuleta niti da profesorica Malnar godinama sprijecava da strucni studiji postanu sveucilisni i da je vec bezbroj puta rekla da sve dok je ona na fakultetu ti smjerovi ne ce postat sveucilisni jer im nije mjesto u znanosti. Takoder ta ista prodekanica vrijeda, omalovazava, prijeti i ucjenjuje studente samo da zatiska dogadaje koji pogadaju MFR zadnjih dva tjedna.

 

Molimo vas da istrazite nasu pricu i da nam pomognete jer doslovce u javnoj ustanovi nas teroriziraju i krse nasa neka osnovna prava. Tesko se borimo protiv njih za svoja prava jer oni imaju autoritet i agresivno ga primjenjuju na nama. Oni koji se pokusavaju kao lideri izborit za nas nasli su se na meti da ce biti izbaceni s fakulteta pa se ljudi boje, a neki predstavnici studijskih grupa su definitivno iz nekih razloga odlucili zastupat interese novog FZS umjesto slusat zelje i misljenja studenata. Prije par dana je izabran predstavnih svih studenata FZS… izbori se nisu odrzali barem koliko mi znamo jer nas studij uopce nije niti znao da imamo tog predstavnika, a kamo li da smo glasovali za njega. Na nasem faksu je najbrojnija studijska grupa sestrinstvo, a opet nas sve predstavlja student fizioterapije kojih se upisuje na godinu 15, a sestara se upisuje 160 na jednu godinu tako da…

 

Molimo vas da nam pomognete jer stvarno vise ne znamo koga da trazimo za pomoc jer korupcija je na cijelom faksu i svi su pod utjecajem nove garniture FZS. Istrazite nasu pricu i pomozite nam. I na kraju mi samo zelimo da diplomiramo na fakultetu koji smo upisali te da dobijemo diplomu onog fakulteta za kojeg smo se borili kad smo se upisivali. Prodekanica kaze da li je vazno koji faks izdaje diplomu ako je titula ista… nama je vazno jer smo izabrali prvi faks i skupljali ocjene i dali sve od sebe na drzavnoj maturi da bi nas 6 mjeseci prije kraja fakuleta ispisali i preupisali na faks koji mi nismo upisivali niti smo ga izabrali, a uz sve to ispisali su nas i sve to radili potajno da mi nismo niti znali da to rade.

 

http://www.medri.uniri.hr/index.php

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Alan-Sustic-jedini-kandidat-za-dekana

 

http://www.universitas.hr/tag/fakultet-za-zdravstvene-studije-sveucilista-u-rijeci/

 
 
 
 
Nas “mali fakultet MEDRI iliti FZS” poznat je po brojnim aferama pa sve do proslogodisnje kad je Uskok pozvao sve studente prve godine managmenta u sestrinstvu (koje su ujedno i na rukovodecim pozicijama zdravstvenih ustanova PGZ) jer je natjecaj bio laziran, namjesten i dodijeljeni su bodovi osobama koje nemaju pravo na uvjete iz natjecaja pa eto opet se sve sakrilo pod otirac i samo potajno ispisalo 20 osoba i kao sve je uredu iako je natjecaj bio javan, stavljeni su uvjeti samo da se “izabrana generacija upise”. Kad su odredene osobe otisle posjetit dr. Malnar otvoreno im je rekla da je natjecaj napravljen tako da samo odredene osobe upisu taj smjer jer je to prioritet fakulteta, ali opet zar ne postoje jednaka prava ua sve gradane po zakonu i Ustavu?
 
 
02.02.2015. ministar Varga je posjetio FZS te zbog toga je vecina studenta koji se bune protiv prebacivanja poslani da slusaju nastavu u zbornici Medicinskog fakulteta u Rijeci da slucajno ne bi iznesli pred ministrom i novinarima nezadovoljstvo koje prozima Sveuciliste u Rijeci.
Puno je tu apsurda jer prije, nego sto cemo diplomirat prebacili su nas na FZS, a svi nastvanici su nam s Medicinskog fakuleteta u Rijeci (MFR) ciji studenti smo bili sve do nedavno, koristimo knjiznicu MFR, svi mentori za diplomske su nam s MFR, ispite polazemo na MFR, a zele nam dati diplomu FZS kojeg niti nema u bazama. Nadamo se da ce netko od vas istrazit ovu pricu i nepravdu koju nam rade jer sve se ovo skriva i pokusava sto vise usutkat jer FZS je ipak stvoren da bi odredene osobe imale svoju funkciju jer zapravo je to MFR kao neki mali satelit MFZ jer samostalno ne moze nista pa je to vise samo simbolicni fakultet.
 
 
Obecali su dvojene diplome, ali nitko ne odgovara na pitanje koji ce dekan to potpisat, ciji pecat cemo imat ili pak u ciju maticnu knjigu idemo. Svu papirologiju obavljamo na MFR jer tamo su nasi dosjeji, a ugovori jos nisi raskinuti s MFR pa sad zele dati nam nove ugovore FZS iako smo gotovo pred diplomskim. Bunili smo se sto nemam iksicu pa su tvrdili da nemamo pravo na to iako su nas sve slikali prije 3 godine da bi sad poceli nas slikat ponovo za iksice te izdavat iste. Kad pitamo samo sute jer odgovora nema. Prve osobe su obranile diplomske, ali su dobile diplomu samo jednog fakulteta – FZS kojeg nisu nikad upisale

©2019 Televizija Student