OBAVIJEST O SELIDBI IZ DOMA NA CVJETNOM STUDENTIMA STIGLA PREKASNO

array(3) { [0]=> int(2736) [1]=> int(62) [2]=> int(2249) }
Foto: Dorian Višnjić/Global

Studenti doma Cvjetno naselje u nedjelju su se prisilno iselili da bi ustupili mjesta ljudima pogođenima potresom. No došlo je do pobune zbog lošeg načina informiranja jer su za selidbu saznali putem Facebook objave. Uprava Studentskog centra tvrdi da zbog tehničkih problema uzrokovanih potresom nije bilo moguće drugačije obavijestiti studente. Problem je nastao kada je, upravo zbog manjka informacija, stotine studenata krenulo u dom po svoje stvari zajedno sa svojim roditeljima, dovodeći se u opasnost od zaraze koronavirusom. Međutim, iz SC-a tvrde da su poduzete sve potrebne mjere zaštite, prenosi Global.

Student psihologije Mateo Štrbić u nedjelju je na Facebooku u podužoj objavi prozvao Stožer civilne zaštite RH i Studentski centar zbog mnogih propusta tijekom akcije preseljenja. U komentarima ispod objave vidljivo je da su studenti uvijek spremni pomoći i da nemaju ništa protiv ustupanja svojih soba potrebitima, samo ih je o tome trebalo obavijestiti na primjereni način. Studentica Magdalena Bedeković u trenutku primitka obavijesti preko Facebook grupe nije bila u Zagrebu, a briga za osobne stvari navela ju je da se vrati u dom po njih. “U cijeloj su državi zabranjena okupljanja, a u Domu Cvjetno naselje dogodilo se upravo to. Studenti, njihovi prijatelji i roditelji doputovali su iz obližnjih gradova u strahu od neadekvatnog zbrinjavanja stvari studenata”, ističe Magdalena.

Studentski centar naglašava da su svi zaposlenici koji su sudjelovali u akciji preseljenja bili opskrbljeni osobnim zaštitnim maskama i rukavicama. “Pri useljenju osoba stradalima od potresa svakome je postavljeno pitanje je li osoba u samoizolaciji, je li bila u kontaktu s oboljelom osobom i ima li znakove respiratorne infekcije. Iste ove podatke provjeravao je u službenoj evidenciji djelatnik MUP-a na ulazu u paviljon”, dodaju iz Studentskog centra.

Studenti koji su se zatekli u domu preseljeni su u 11. i 12. paviljon doma Stjepan Radić. Za njih je bio organiziran prijevoz ZET-ovim autobusom, što je također izazvalo negodovanje. Gužva, selidba stvari, nemogućnost socijalnog distanciranja i dezinficiranja stvari i soba te zajednički prijevoz u jeku pandemije koronavirusa upravo su ono što najviše zabrinjava studente. Posljedice ovakvog okupljanja ljudi na širenje epidemije koronavirusa tek ćemo vidjeti u narednim tjednima. Ipak, ima i onih koji podržavaju odluku o iseljavanju Doma Cvjetno naselje te smatraju da studenti nepotrebno dižu uzbunu. Neki su studente prozivali sebičnima zbog dolaska po svoje stvari. Zbog svih nejasnoća, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao je upit nadležnima. Odgovore su dobili, ali unatoč svemu nisu zadovoljni.©2019 Televizija Student