“NEPODOBNI” IMAJU PRAVO BITI UDOMITELJI: USTAVNI SUD ODLUČIO DA GAY PAROVI IMAJU ISTA PRAVA KAO I DRUGI

array(4) { [0]=> int(62) [1]=> int(66) [2]=> int(6) [3]=> int(2249) }

Ustavni sud je odlučio da su sudovi i druga nadležna tijela dužni istospolnim parovima omogućiti bavljenje udomiteljstvom pod istim uvjetima kao i svim drugima, prenosi Jutarnji. Ustavni sud nije ukinuo osporavane zakonske odredbe smatrajući da bi time nastala zakonska praznina, ali je nedvosmisleno kazao da je isključivanje istospolnih parova iz udomiteljstva diskriminatorno i neustavno, te dao jasnu uputu sudovima, centrima za socijalnu skrbi i ostalim tijelima koja odlučuju o ovim pitanjima da ih ne smiju isključivati.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kaže da slučaj Kožić – Šegota kojima je Upravni sud dao za pravo da budu udomitelji ali Centar za socijalnu skrb ne želi provesti sudsku odluku nije imao nikakvog utjecaja na njihov stav. Naime, tvrdi kako Ustavni sud već mjesecima radi na ovome zakonu i odluka Upravnog suda ni na koji način nije utjecala na njihovu odluku.

Still iz kratkog dokumentarnog filma “Nepodobni”

U odnosu na slučaj Kožić – Šegota kaže da je Centar za socijalnu skrb trebao postupiti po odluci Upravnog suda i omogućiti im udomljvanje i bez ove odluke Ustavnog suda. Ustavnosudska odluka još ih i dodatno obavezuje, napominje, da se ovaj istospolni par ne diskriminira i da im se omogući udomljavanje pod istim uvjetima kao i svima drugima koji ispunjuvaju zakonske uvjete. Ustavnosudske odluke moraju provoditi, a Vlada je dužna to osigurati.

Televizija Student je pratila Ivu Šegotu i Mladena Kožića krajem 2018. godine kada je zaustavljen proces Centra za socijalnu skrb za udomljavanje djeteta, iako su bili pozitivno ocijenjeni, uz obrazloženje da nema zakonske osnove. Tada su čekali na odluku Upravnog suda, a počeli su se sastajati i sa predstavnicima udruga civilnog društva kako bi dogovorili pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu.

Still iz kratkog dokumentarnog filma “Nepodobni”

Unatoč svemu, počeli su s planom izgradnje kuće koja će imati dječju sobu. Vjerovali su da će se stvari poboljšati jer je “promjena nezaustavljiva”. Cijeli dokumentarac “Nepodobni” možete pogledati u nastavku.

Autori: Antonio Penić, Sara Kekuš


©2019 Televizija Student