MEDVEDSKI BREG NAKON POTRESA JOŠ ČEKA OBNOVU

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(66) [2]=> int(6) }

Podsljemensko mjesto Medvedski breg bilo je područje epicentra potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu. Iako je od potresa prošlo više od dva mjeseca, mnogi građani i dalje nemaju dom. Ivica Šušković jedan je od onih čije kuće više nisu sigurne za život i boravak u njima, a rješenje o stambenom pitanju još uvijek čeka.

„Ja sam pročitao ovu zadnju, šestu reviziju prijedloga zakona i ako to prođe sve, u biti ja bi po tome trebao dobiti novu kuću. S tim, s obzirom da nas je šest članova obitelji, to je po zakonu 85 kvadrata, što je premalo, ali bolje išta nego ništa“, ističe Ivica.

Mnogi građani razočarani su što Sabor prije ljetnog raspuštanja nije donio Zakon o obnovi nakon potresa, stoga većina njih sama popravlja svoje kuće. U dvorištu Osnovne škole Markuševec dijeli se i građevinski materijal, ali samo neki na njega imaju pravo.

„Naglasak ovog materijala je na zelene naljepnice, odnosno žurnu sanaciju objekta kako bi se mogli stvoriti uvjeti za stanovanje“, navodi Tomislav Antolović, predsjednik Mjesnog odbora Markuševec.

Kuće koje imaju crvenu naljepnicu trebaju pregledati stručnjaci koji će zatim utvrditi mogu li se takvi objekti sanirati ili je potrebno kompletno rušenje. Do sada je detaljno pregledano tek nekoliko kuća s crvenom naljepnicom, a mnogi mještani ističu da se na analizu stručnjaka jednostavno predugo čeka. Neizvjesno je i što će biti s obnovom spomenika kulture i crkvom svetog Šimuna i Jude Tadeja koji su u potresu također oštećeni. Više o stanju u Medvedskom bregu nakon potresa pogledajte u prilogu!©2019 Televizija Student