Medijska Pismenost

Biti medijski pismen – znači razumjeti medije!

Nekad davno, pojam pismenosti značio je vještinu čitanja znakova na papiru. Danas ideje ne prenosimo samo papirom nego se koristimo i slikom i zvukom. Tehnologija nam je donijela mnoga dobra, omogučila nam je lakšu komunikaciju te lakšu dostupnost i protok informacija. Danas svatko tko je iti malo medijski pismen može podijeliti svoju misao, ideju ili informaciju koristeći se različitim medijskim platformama. Možemo otvoriti vlog ili blog, možemo napisati mail, možemo replicirati nekome na post, čak možemo otvoriti internetsku stranicu i na taj način promicati svoje vještine i proizvode.

Novi mediji donijeli su novi audiovizualni jezik koji je snažan, manipulativan, ima svoju gramatiku i pravila no zapravo funkcionira vrlo slično kao prije?.

Vodeći autoritet, američka profesorica, voditeljica Media Education Lab Renee Hobbs gostovala je na Fakultetu političkih znanosti gdje je zajedno s predavačima i studentima televizijskog novinarstva održala radionicu medijske pismenosti za učitelje osnovnih škola. Pogledajmo, kako nam je objasnila što je – medijska pismenost.

http://mediaeducationlab.com/about/renee-hobbs

 


FILMSKI JEZIK


 


NOVINARSKI LEKSIKON©2019 Televizija Student