KAKO KORONAVIRUS UTJEČE NA NAŠE MENTALNO ZDRAVLJE? NE ZABORAVITE NA “MENTALNU HIGIJENU”

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(2740) [2]=> int(2249) }

Kako bi se lakše nosili s krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar otvorili su 8 telefonskih linija za psihološku pomoć osobama koje se nalaze u samoizolaciji, karanteni i svima ostalima koji osjećaju da im je potrebna  pomoć u novonastaloj krizi. Savjete o tome kako se nositi sa situacijom u kojoj smo se našli korisnicima će dijeliti psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Psihologinja Ida Juranić poziva sve koji se osjećaju na neki način uznemireno da se jave stručnjacima. Navodi da do uznemirenosti, primjerice, vodi pretjerano razmišljanje i nemogućnost kontrole vlastitih osjećaja. Neki od fizičkih simptoma koji ukazuju na uzrujanost su problemi sa spavanjem i promjene u prehrani i pretjerano obraćanje pažnje na simptome koji su inače uobičajeni.

Također tvrdi da je u ovim trenucima, osim osobne higijene, potrebno provoditi i takozvanu ‘mentalnu higijenu’, što podrazumijeva naučiti regulirati vlastite emocije i naučiti konstruktivno razmišljati. Socijalna izolacija negativno utječe na naše sveukupno psihofizičko zdravlje, zbog čega toplo preporučuje korištenje telefona, video poziva i društvenih mreža kako bismo ostali u kontaktu s našim najbližima. S njom se slaže i Gestalt psihoterapeutkinja Tanja Dejanović Šagadin koja, kao i Nastavni zavod za javno zdravstvo, preporuča da se informiramo jednom do dva puta dnevno. U intervjuu za Jutarnji list izjavila je kako je od iznimne važnosti da čovjek uzme pauzu od novonastale situacije te se bavim nečim što će na njega imati antistresno djelovanje, ali da je, isto tako, bitno uzeti vrijeme za sebe, odvojeno od ostatka ukućana te da, ako je to potrebno, stvori nove navike.

Kako bi si osobe u izolaciji okupirale misli, Juranić predlaže pohađanje različitih online tečajeva. Također, navodi da nam je ovo prilika da poboljšamo međuljudske odnose. Osim online tečajeva, ljudima su na internetu dostupne i kazališne predstave Zagrebačkog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta. Nadalje, neki od najvećih svjetskih muzeja kao što je Muzej Guggenheim nude virtualne ture, a Open Library nudi na tisuće besplatnih naslova za e-čitanje. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo preporučaju da održavamo svakodnevne osobne rituale; da čistimo, kuhamo, čitamo, slušamo glazbu te gledamo serije i filmove. Naglašavaju da je za naše mentalno zdravlje iznimno važno da dovoljno spavamo, redovito vježbamo i zdravo se hranimo – onoliko koliko je moguće u ovakvoj situaciji.

Ljudi kojima je pomoć potrebna sa stručnjacima mogu razgovarati svaki dan od 8 do 20 sati putem brojeva: 01 2991 356, 01 4696 276, 01 4696 107, 01 4696 297, 01 6468 334, 01 6468 335, 01 6468 337 i 01 6468 338.©2019 Televizija Student