KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA NA FAKULTETIMA?

array(4) { [0]=> int(62) [1]=> int(2740) [2]=> int(64) [3]=> int(2249) }

Treća faza popuštanja epidemioloških mjera uključuje i početak normalizacije nastave u predškolskim ustanovama i razredne nastave od 1. do 4. razreda te rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Nove mjere uključuju i studente, pa će oni tako moći sudjelovati na vježbama u manjim skupinama koje se neće preklapati, a Sveučilište u Zagrebu izdalo je preporuke za izvođenje nastave na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini tijekom pandemije.

Foto: Screenshot

Preporuka Sveučilišta je da se sve aktivnosti, poput polaganja ispita i administrativnih poslova (prijavljivanje ispita, upis godine, mirovanje studentskih prava), koliko god je to moguće i dalje provode online, putem e-komunikacije i telefonom. Pritom se ne preporučuju susreti uživo, kao ni grupiranja studenata i sveučilišnih nastavnika i zaposlenika. Nastava na daljinu i ostanak kod kuće posebno se preporučuju onima koji pripadaju rizičnoj skupini i onima čiji su ukućani dio rizične skupine. Također, svi oni koji imaju povišenu temperaturu, respiratorne probleme ili su bili u kontaktu s potencijalnim prenositeljem bolesti, ne smiju boraviti u prostorima fakulteta.

Sav neizbježan boravak na Sveučilištu potrebno je organizirati poštujući mjere socijalnog distanciranja i pojačane higijene ruku i prostora. Prostor u kojem se boravi i izvodi dio nastave trebao bi biti što veći i prozračniji, a u njemu istovremeno može boraviti najviše deset osoba. Svaka skupina studenata, nastavnika i zaposlenika, nastavu bi trebala održavati uvijek u istom, za njih predviđenom prostoru. Radna mjesta zaposlenika i sveučilišnih nastavnika moraju biti udaljena toliko da studenti zadržavaju propisani osobni prostor od dva metra. Održavanje nastave vremenski se ne bi smjelo preklapati tako da se korišteni prostor, prije dolaska sljedeće grupe studenata, može dezinficirati i prozračiti. Ulazak u knjižnicu organizirat će fakultet, ovisno o veličini i radnim mjestima. Preporučljivo je i nošenje maski ili drugih pokrivala za nos i usta, dok se prednost daje redovitoj dezinfekciji ruku u odnosu na nošenje rukavica.

Foto: Privatna arhiva

Do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti Sveučilištima poput javnih tribina, seminara i sastanaka s brojem sudionika većim od deset i druge izvannastavne aktivnosti. Preporuka je da se na Sveučilištu, u isto vrijeme, nalazi najmanji mogući broj studenata, nastavnika i zaposlenika, a potrebno je i poticati rad od kuće te ne dozvoljavati ulazak zaposlenicima koji nisu raspoređeni za posao. Prilikom dolaska i odlaska sa Sveučilišta, svim studentima, nastavnicima i zaposlenicima mjerit će se tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerom, a potrebno je voditi i posebnu evidencijsku knjigu o vrijednostima izmjerene tjelesne temperature i postojanju respiratornih simptoma. Prije svakog dolaska na posao, studenti i djelatnici trebali bi i samostalno izmjeriti temperaturu. Također, ako studenti ili djelatnici saznaju da su mogući prenositelji infekcije, trebaju odmah obavijestiti nadređene osobe.

Studentima koji imaju osobne asistente potrebno je omogućiti nastavu na daljinu, a njihovi se asistenti također trebaju pridržavati svih propisanih pravila.

Navedene preporuke Sveučilišta u Zagrebu uključuju i provođenje drugih aktualnih preporuka o trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja je promjenjiva. Također, ove se preporuke odnose na sastavnice Sveučilišta u Zagrebu koje nisu pogođene posljedicama potresa i čija infrastruktura nije privremeno ili trajno neupotrebljiva.©2019 Televizija Student