JEDNI ZA DRUGE: KADA JE POMOĆ NAJPOTREBNIJA

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(2249) }

Facebook grupa Jedni za druge okuplja Zagrepčane koji žele pomoći jedni drugima, pogotovo onim starijima i bolesnima, koji spadaju u rizičnu skupinu tijekom epidemije corona virusa. Grupa je nastala kao građanska inicijativa dobre volje i trenutno broji više od 13 tisuća članova. Od ukupnog broja ljudi koji se prijavio za volontiranje stvorena je mreža volontera koji djeluju na području Grada Zagreba i svih zagrebačkih kvartova. Također su stvorene i posebne grupe za Slavonski Brod, Osijek, Šibenik,Split, Zadar, Rijeku.


Zbog smanjenja mogućnosti proširenja virusa u grupi se apelira na to da građani s pomaganjem prvo započnu u svojoj zgradi, ulici i kvartu. Savjetuje se lijepljenje letaka na ulazu zgrada kako bi se stariji i bolesni članovi zajednice mogli javiti i zatražiti potrebnu pomoć. Upite za pomoć moguće je slati u grupu, na mail ili besplatan broj telefona. Radi lakše preglednosti u grupi se objavljuju samo postovi osoba koje trebaju pomoć ili vrlo korisni linkovi i savjeti. Osobe koje nude pomoć mogu se upisati u tablicu koja služi kao evidencija ili jednostavno reagirati na objavu u grupi.
U grupi se mogu pronaći objave osoba starije životne dobi, osoba s invaliditetom kojima je potrebno dostaviti namirnice i osnovne životne potrepštine, ali i mladih koji zbog bolesti spadaju u rizičnu skupinu. Također se nudi i besplatna psihološka pomoć i savjetovanje, informacije o brojevima za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, kao i najnovije informacije s preporukama i uputama Nacionalnog kriznog stožera.

Nesebično se dijele internet lozinke, šifre televizijskih paketa i linkovi na kojima se mogu besplatno gledati filmovi i drugi sadržaji, a sve to u svrhu lakšeg preživljavanja samoizolacije. Zbog delikatnosti situacije važno je pratiti naputke i upozorenja Crvenog križa i Kriznih stožera u vlastitim gradovima, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ostalih nadležnih tijela, kako iz dobre namjere ne bi proizišlo više štete nego koristi. S obzirom na brojne građane koji se zbog epidemije corona virusa samoorganiziraju kako bi pružili pomoć, Hrvatski crveni križ je u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite izradio dva letka. Jedan je letak namijenjen osobama koje žele pružiti pomoć te daje upute kako to učiniti na siguran način. Drugi je letak namijenjen starijim i nemoćnim osobama koje će tijekom epidemije corona virusa primiti pomoć volontera.


Email grupe: jednizadruge@gmail.com
Besplatni broj telefona: 0800 900 890©2019 Televizija Student