Ispitivanje kakvoće mora

Običan dan u Laboratoriju za mikrobiologiju u Splitu, za dr. sc.Slavena Jozića započeo je drugačije.

Umjesto brzog odlaska po uzorak mora do obližnje plaze, ovoga puta pridružili su se naši novinari Anja Kadoić i Lovre Gracin. Uputili su se autocestom A1 te putovali četiri sata kako bi nam pokazao proces ispitivanja kakvoće mora.

Objasnio nam je kako se more na određenoj plaži može svrstati u jednu od četiri sljedeće kategorije: izvrstan, dobar, kategorija zadovoljava i kategorija nezadovoljava. Ocjene se određuju na temelju kriterija definiranih Uredbom o kakvoći mora za kupanje  i direktivom Europske Unije o upravljanju kakvoćom vode za kupanje.

Novinarka: Anja Kadoić
Snimatelj: Lovre Gracin

Ovakav proces uzorkovanja provodi se od svibnja do listopada u vrijeme sezone kupanja te se naziva monitoring. Uzorkuje se dva puta mjesečno, dakle svakih 15 dana što na kraju sezone daje oko 10 uzoraka svake plaže koje onda tvore godišnju ocjenu.

Institucije zadužene za provođenje ovih ispitivanja su Zavodi za javno zdravstvo svih županija, a Institut, poput ovoga u Splitu, su neka vrsta pomoći Zavodima te svoja uzorkovanja provode isključivo u znanstvene svrhe. Razlog zbog kojeg se provode ovakva ispitivanja su zaštita zdravlja kupača i okoliša.

Nakon što se uzeo uzorak sa plaže Bele, dr. sc. Jozić se odlazi u Laboratorij za mikrobiologiju gdje smo saznali kako se uzorak analizira i kakvi se sve organizmi mogu pronaći u moru.

Novinarka: Anja Kadoić
Snimatelj: Lovre Gracin