HRVAT IZ NJEMAČKE: “POLICE SU OPUSTOŠENE!”

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(2740) [2]=> int(2249) }

Zbog globalne pandemije koronavirusa u Njemačkoj su trenutno na snazi brojne mjere kako bi se spriječilo njegovo daljnje širenje, kao što su zabrana putovanja po Njemačkoj i u inozemstvo te zabrana napuštanja vlastitih domova. Tea Puh, 20-godišnjakinja koja se u maleni gradić blizu Stuttgarta prije 2 godine preselila s dečkom, tvrdi da su zatvoreni svi kafići i poneki restorani, a da svi dućani, od pet shopova do Bauhausa rade normalno.

Izvor: privatna arhiva

“Jedine mjere koje su uveden u dućane su držanje razmaka od 1 metra te su trgovci ograđeni nekom plastikom i traže da kupci ako su u mogućnosti plaćaju karticama.”

U svijetu je trenutno koronavirusom zaraženo preko milijun ljudi, od čega Njemačka ima skoro 90 tisuća slučaja zaraze te preko tisuću preminulih. U početku je najgora situacija bila je u saveznoj pokrajini Bavarskoj koja je proglasila izvanredno stanje. Tena Valjavec, čiji roditelji žive blizu Münchena, uspjela se iz posjeta roditeljima u Hrvatsku vratiti prije početka pandemije. Tvrdi da njezini roditelji mogu samo na posao, u kupovinu i u nabavku.

Izvor: privatna arhiva

“Tata je dobio od poslodavca potvrdu na kojoj piše njegova kućna adresa i adresa firme u kojoj je zaposlen. Ta potvrda mu zapravo omogućuje slobodu kretanja između te dvije adrese.”

Što se izlaska iz kuće u svrhu rekreacije tiče, kontakt na otvorenom dopušten je isključivo s još jednom osobom prilikom kojeg moraju držati razmak od 1, 5 metara. Obavezno nošenje maski nije propisano zakonom. Nenad Demirović, koji se u mali gradić Gescher na granici s Njemačkom doselio prije 5 godina zbog financijskih razloga, tvrdi da se ljudi ne pridržavaju mjera te da je došlo do masovnog kupovanja.

Izvor: privatna arhiva

Trenutno je najgora situacija u Sjedinjenim Američkim Državama koje broje 260 tisuća oboljelih osoba, dok je najviše smrtnih slučajeva u Italiji, preko 16 tisuća. Njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da bi se virusom moglo zaraziti i do 70 posto njemačke populacije što je oko 58 milijuna ljudi. Hoće li se njezino predviđanje ostvariti, tek treba vidjeti.©2019 Televizija Student