Završetak projekta "Istraživački novinarski laboratorij"

Tim s Fakulteta političkih znanosti završio je projekt "Istraživački novinarski laboratorij", istražujući nedostatak povjerenja mladih prema hrvatskim medijima.

U zadnje četiri godine, istraživački tim s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
proveo je niz istraživanja – od analize sadržaja i nacionalne ankete na reprezentativnom uzorku do intervjua s novinarima i urednicima u hrvatskim redakcijama te fokus grupa s mladim gledateljima, čitateljima i slušateljima. Istraživanja su provedena u sklopu projekta “ISTRAŽIVAČKI NOVINARSKI LABORATORIJ: VJERODOSTOJNOST MEDIJA KROZ KULTURU EKSPERIMENTA I INOVACIJE U REDAKCIJAMA“ koji je započeo s radom u 2020. godini, a službeno završava s početkom 2024. godine. 

Riječ je o projektu skraćenog naziva “JOURLAB”, a glavni cilj mu je vraćanje povjerenja u medije te s tom svrhom uspostavljanje novinarskog laboratorija na Fakultetu političkih znanosti, prvog takvog u Hrvatskoj.

Članovi istraživačkog tima, voditeljica projekta profesorica Tena Perišin, doktorandica Stella Lechpammer, profesor Igor Kanižaj, docentica Petra Kovačević i doktorand Dejan oblak, predstavili su rezultate istraživanja na konferenciji projekta pod nazivom "Novinari mogu i moraju bolje".

Zaključuju da mladu publiku u Hrvatskoj ne treba podcjenjivati te da je pred hrvatskim medijima veliki posao, a dodaju kako će Novinarski istraživački laboratorij nastaviti razvijati te kroz spoj znanosti i prakse, i dalje nuditi rješenja za bolje novinarstvo u zemlji i regiji.