Dokumentarni film "Tragovima Traume" autorima donio ovogodišnju Rektorovu nagradu

U razdoblju od nekoliko mjeseca, tim studenata je sa svojim mentorima iz različitih područja kreirao interdisciplinarni projekt naziva „Mjesta sjećanja na kulturalne traume“ koji je inspiriran  kolegijem „Kulturalna trauma i politike pamćenja“ u sklopu diplomskog studija politologije i novinarstva na Fakultetu političkih znanosti te studijskim putovanjem na koje su polaznici kolegija išli u svibnju 2022. godine. Rezultat projekta je izložba interdisciplinarnog karaktera koju su zajednički osmislili studenti i mentori, a koja se sastojala od nekoliko vrsta izložaka, ovisno o području studiranja autora.

Režiran je i dokumentarni film „Tragovima traume“ u produkciji Televizije Student koji prati osmodnevno putovanje i bilježi studentske osvrte na viđeno. Sama svrha projekta bila je pozabaviti se i prezentirati različite traumatske događaje iz Drugog svjetskog rata i ratova na području bivše Jugoslavije, odnosno mjesta sjećanja na njih koja su studenti imali priliku posjetiti.

Autori Ivan Validžić i Karmen Levar, studenti novinarstva na FPZG te volonteri na Televiziji Student na preporuku dr. sc. Tene Perišin, red. prof., sudjelovali su na studijskom putovanju uz mentora prof. dr. sc. Nebojšu Blanušu te ga zabilježili kamerom. Od materijala je nastao dokumentarni film Tragovima traume u trajanju od 45 minuta koji je premijerno prikazan 20. ožujka 2023. na Fakultetu političkih znanosti, a u planu je i skorašnja premijera za širu javnost. 

Dokumentarni film „Tragovima traume“ autora Ivana Validžića i Karmen Levar vodi nas na interdisciplinarno i međunarodno studentsko putovanje. Traume postjugoslavenskih država obrađene su na mnoge načine, no element novoga, kojega donosi ovaj dokumentarni film, jest studentska perspektiva generacija rođenih nakon završetka ratova u 1990-ima.

U dokumentarnom filmu koračamo Jasenovcem, Vukovarom, Srebrenicom, Sarajevom, Mostarom, Dubrovnikom te naposljetku uvalom Slanom na otoku Pagu. Upoznajemo mnoge ljude, neki se prisjećaju osobnih iskustava a drugi,  kao i mi, proučavaju našu prošlost koju ni danas ne doživljavamo kao povijest. 

Film započinje pjesmom „San o moru“, koja oslikava život u koncentracijskom logou Jasenovac i uvodi nas u tematiku priče koju smo proživjeli na putovanju. U načinu izlaganja događaja u filmu vidljiv je dokumentaristički pristup u kojemu gotovo da nema naracije spikera ili novinara, već se dinamika filma postiže ispreplitanjem razgovora studenata, profesora, kustosa muzeja i ljudi koji su s nama odlučili podijeliti svoja iskustva. Intervjui na stvarnim lokacijama odražavaju emociju mjesta na kojem smo se našli i atmosfere koju smo ondje osjećali.

Osjećaju stvarnog vremena doprinosi i kamera u pokretu, drhtaji kadrova, hod kroz prostorije ali i statični kadrovi koji su nam se kao takvi usjekli u pamćenje. Film „Tragovima traume“ svojom tematikom spada u ratni dokumentarni film, koji objedinjuje elemente socijalnog i političkog dokumentarnog filma.

Od neizmjerne važnosti su i perspektive studenata politologije i novinarstva, likovnih i dramskih umjetnosti i krajobrazne arhitekture. Svaki pojedinačno proživljava ovu priču na sebi svojstven način, saznaje nove stvari o događajima za koje smo bili uvjereni da smo čuli gotovo svaki kut priče. Studenti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine međusobno razgovaraju o stvarima koje bi izvan ovih uvjeta vjerojatno bile tabu. Upravo taj razgovor redatelji prepoznaju kao najdragocjeniji materijal. Ono nešto novo i neizrečeno u filmovima koji se bave ovom tematikom.

Ono nešto što je ovo naše putovanje učinilo posebnim i što nas je tragovima traume vodilo ka pogledu prema budućnosti. Neke scene iz filma su prikazane u nešto kraćoj formi (5-minutni film) na samoj izložbi kako bi posjetitelji mogli dobiti dinamičniji dojam o onome što je posjećeno i proživljeno.