3.dan: Svatko u svom filmu

Danas je bilo dinamično i radno. Jutro smo započeli zajedničkim sastankom na kojem smo provjeravali kako stojimo s našim pričama, je li nam uopće dobar fokus i razvijamo li priče u dobrom smjeru. Istovremeno smo na velike papire koje smo polijepili po redakciji napisali kratke prikaze, takoreći crtice koje se tiču naših priloga - koji su nam glavni vizuali i koje sugovornike smo izabrali.

Nakon provjere stanja, uslijedilo je interaktivno predavanja prof. Jacoba Nelsona o reklamiranju. Uvriježena je činjenica kako većina ljudi ne čeka 5 sekundi da se stranica učita, nego jednostavno odustanu i traže isti sadržaj na drugim stranicama. Složili smo se s tom činjenicom. Nemaš vremena i uzrujavajuće je čekati, jedino ako pišeš seminarski rad. E onda čekaš. Na svakoj stranici. Koliko god treba. Jer tko je vidio imati samo dva ili ne daj Bože jedan izvor? Lijenost, čista lijenost.

Nakon predavanja raspršili smo se ovisno o našim zadacima za današnji dan. Neki su otišli na teren snimati, drugi su ostali raditi transkripte sadašnjih snimanja, a treći su svugdje između ili evo pišu što se upravo događa.

Popodne se održao drugi sastanak. Svaka grupa navela je koji su problemi s kojima su se susreli i što se još mora (nado)snimiti. Od nas kao novinara očekuje se jasna vizija o fokusu samog priloga, ali i izboru sugovornika i dobrih vizuala kroz koje ćemo najbolje ispričati priču. Ostali smo mozgati u redakciji jer nam je bilo teško vizualizirati kako prikazati problem lažnih vijesti, stereotipa ili pak današnjeg stanja novinarstva.

Atmosfera se zahukatala kada smo počeli planirati daljnje korake, odnosno put u Zadar i Obrovac. Treba unaprijed isplanirati kada ćemo snimiti kadrove jer po vremenskoj prognozi vrijeme nam baš i neće biti saveznik. Radionicu smo završili tako što smo odlučili dodatno istražiti naše teme kako bismo dobili inspiraciju za daljnji razvoj priče ili možda skroz drugačiji pristup. Što više znamo o nekoj temi, lakše nam je razvijati dalje priču i na koncu stvoriti smislenu cjelinu.

Glavna mudrost ovog dana: Nemojte kasniti i isto tako istražite, odnosno provjerite sve nekoliko puta jer ne želite nekoga povrijediti svojom lijenošću i širiti lažne vijesti.