GRAMOFONSKE PLOČE SU OPET U MODI

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(66) [2]=> int(6) }

Josip Bednjički kolekcionar je gramofonskih ploča. Svoj prvi gramofon i dvije ploče dobio je za 12. rođendan. Kaže kako mu je otac kupio te dvije ploče po njegovom „guštu“, a prvu ploču koju je Josip sam kupio bila je Zabranjeno pušenje „Das ist Walter“. Kako je rasla ljubav prema glazbi tako je rasla i želja za kolekcioniranjem ploča pa tako sada, u svojoj kolekciji, broji oko 1500 ploča svih žanrova.

“Postoji samo dobra glazba, nema loše glazbe.”

U svojoj kolekciji ima i neke rijetke ploče poput „Glasovi zagrebačke opere – Djelo Vatroslava Lisinskog“. To je jubilarni album, limitirano izdanje, koji je izdan povodom otvaranja obnovljenje zgrade HNK 1969.g. Također se u Josipovoj kolekciji mogu naći i vrijedne ploče kao što je Pink Floydov album Pulse koji se prodaje na internetu za čak 1000 eura.

Ploče su danas opet in, kod pravih ljubitelja glazbe nikad nisu ni prestale biti.”

Kaže kako su jedno vrijeme svi bili zaluđeni CD-ovima pa su tako 90-ih godina sve diskografske kuće prestale proizvoditi ploče kao i Croatia records. bivši Jugoton. Josip u svojoj kolekciji ima i jednu od zadnje dvije ploče koju su izdali 1992.g., a to je Papa Hrvatima. Jedna od najstarijih ploča koju čuva u svojoj kolekciji je „Festivali iz San Rema“ iz 1959. godine.

Danas se, za razliku od prije 30 godina, nove ploče opet drže u prodavaonicama CD-ova i izvođači ih, kako naši tako i strani, opet izdaju ploče. Dok se rabljene ploče mogu kupiti na sajmovima, second hand dućanima ili putem oglasa.

Josip smatra da se glazba prije slušala pažljivije. Novca nije bilo, pa se tako nije mogla ni kupiti svaka ploča koju si htio. Kada bi netko nabavio novu ploču, svi bi se okupili i tu ploču pažljivo slušali. Tek kada bi jedna strana završila moglo bi se komentirati.©2019 Televizija Student