UMJETNICI UPOZORAVAJU: “VELIKI UDARAC NA KULTURU GRADA ZAGREBA”

array(3) { [0]=> int(2736) [1]=> int(62) [2]=> int(2249) }

Grad Zagreb je na sjednici Gradske skupštine u četvrtak ukinuo financiranje kulturnih projekata za 2020. godinu. Zastupnici stranaka Milan Bandić 365 i Hrvatske demokratske zajednice su uz protivljenje oporbe odlučili staviti izvan snage odluku o hitnoj isplati novca za javne potrebe u kulturi te pokrivanju troškova najma, prenosi Global.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Global

Zaključak o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma, Gradska skupština usvojila je na sjednici 19. ožujka na prijedlog Kluba nezavisnih zastupnika, prenosi Hina. Novom odlukom taj je isti zaključak stavljen izvan snage.

Ove godine tako se neće isplatiti programska sredstva gradskoj nezavisnoj kulturi, kao ni prva četvrtina ukupnih programskih sredstava javnim kulturnim ustanovama. Takva odluka predstavlja veliki udarac na kulturu grada Zagreba te će utjecati na razinu, kvalitetu i količinu kulture u Zagrebu, smatra Buga Marija Šimić, operna pjevačica, glumica i voditeljica nezavisnog kazališta Mala Scena.

Ova odluka Gradske skupštine znači da ove sezone neće biti nikakvih novih predstava, dok će za neke umjetnike značiti i prestanak rada, navodi Šimić. Također smatra da nezavisna scena mora zajednički odgovoriti na ovu odluku, ali da su još uvijek u šoku pa tek kreću razmišljati o daljnjim koracima.

“Mi ne ovisimo samo o gradskom proračunu, zato i jesmo nezavisni, ali ovako nešto napraviti jako je velik pogodak za kulturu”, ističe Šimić.

Šimić dodaje i da je u ovoj situaciji važno razmišljati što se dalje može napraviti i bez pomoći grada te objašnjava da je odlika umjetnika pronalazak rješenja za sve probleme s kojima se susretnu.

Jedan od nezavisnih vijećnika, Marko Torjanac, ovu odluku nazvao je neviđenim presedanom, prenosi Večernji list. Torjanac smatra da Grad Zagreb nema dovoljno sredstava pa štedi tamo gdje je neprimjereno štedjeti, osobito u ovom trenutku kada je kultura zbog pandemije i potresa postala jednim od najugroženijih sektora. Također je istaknuo da je osiguravanje programskih sredstava i pokrivanje troškova prostora za nezavisne kulturne djelatnike koji trenutno ne mogu zarađivati, najmanje što je Grad Zagreb u ovoj situaciji mogao učiniti.©2019 Televizija Student