2.dan: Posjet Večernjem listu i vježbe disanja

array(4) { [0]=> int(2267) [1]=> int(2727) [2]=> int(62) [3]=> int(224) }

Dear CroID diary…

 

Današnja radionica započela je raspravom o sadašnjem stanju hrvatskog novinarstva. Većina studenata složila se kako su izabrali novinarstvo jer žele svojim radom postići promjene u društvu. Tako su naveli kako žele dati glas onima koji ga nemaju, promijeniti negativan stav javnosti prema ovom zanimanju i vratiti povjerenje u medije.

 

Dalje smo slušali predavanje prof. Jacoba Nelsona o tome kako ostvariti odnos između novinara i publike. U početku nam nije bilo najjasnije kako je uopće moguće ostvariti odnos novinara i publike, odnosno složili smo se kako je taj odnos uglavnom jednosmjeran. Prof. Nelson približio nam je ovu problematiku američkim primjerom. Jedan od načina kako uključiti publiku i izgraditi s njom odnos je dati priliku javnosti da postavlja pitanja novinarima o nekoj aktualnoj temi. Tako na primjer oni mediji kojima je stalo do njihovog kredibiliteta i povjerenja, odnosno lojalnosti  publike, na svom web portalu omogućit će javnosti da postavlja pitanja na koja će oni odgovoriti i objaviti svoja objašnjenja. Tako se  javnost može bolje informirati i dobiti nova pojašnjenja, a medij svojim angažmanom gradi povjerenje i bolji odnos s publikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jutarnji dio radionice završili smo pripremanjem pitanja za nadolazeći intervju. Uputili smo se s opremom do Večernjeg lista. Prvo smo razgovarali s izvršnim urednikom web izdanja Večernjeg lista, Danijelom Lijovićem i community managericom Barbarom Toma o raširenosti lažnih vijesti i kako se oni nose s tim problemom.

 

 

 

Zatim smo prošetali redakcijom do VečernjiTV studija gdje  smo saznali kako se jedan tiskani medij snašao u novoj ulozi – proizvodnji video sadržaja. Bilo je inspirativno čuti kako Antonio Tatar, Nina Cvijanović i Iva Kordić, glavni ljudi u produkciji video sadržaja, objašnjavaju kako je sve počelo i koji su to kreativni izazovi s kojima se svakodnevno susreću.

Foto : dr. Bill Silcock

 

Radionicu smo završili snimanjem najava u TVS studiju, gdje smo, barem neki od nas, shvatili kako nisu svi rođeni za voditelje i da nam valja ostati iza kamere. Prof. Bill Silcock dao nam je odlične savjete kako se dobro pripremiti za snimanje i podsjetio nas koliko je važno stati, udahnuti i na trenutak se opustiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glavna mudrost ovog dana: Sjeti se ove fotografije nastale prije snimanja najava svaki put kad te rokovi ili život stisnu. Duboko udahni i digni se na prste kao balerina, izdahni i  otpusti sav stres nagomilan tog dana. Nije lijek, ali djeluje nekoliko sekundi dok se uvjeravaš da ti je puno bolje.

 

…i tako je opušteno završio drugi dan radionice.©2019 Televizija Student