DANIEL IZ SAD-a: UVIJEK SU MI GOVORILI DA SE KLONIM POLICIJE

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(66) [2]=> int(6) }

Ubojstvo Georgea Floyda pokrenulo je lavinu prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti koji se šire Amerikom i svijetom. Tisuće prosvjednika izašlo je na ulice i tako pokazalo svoje nezadovoljstvo policijskim postupanjem, a više o trenutnoj situaciji u SAD-u rekao nam je Daniel Harrison, softverski inženjer u Seattleu u Washingtonu.

Daniel ističe da je u Seattleu bilo nekoliko prosvjeda koji su završili nasilno, a situacija je i dalje napeta. Optuživanje policajaca odgovornih za ubojstvo ne smatra pobjedom jer su toj odluci prethodili masovni prosvjedi.

„Sve je to bilo potrebno kako bi se četiri osobe optužile za ubojstvo koje je snimljeno u trenutku kada je počinjeno, to je problem“, ističe Daniel.

Osim prosvjeda, u SAD-u je trenutno prisutna i snažna kriza zbog pandemije koronavirusa. Nedovoljno financiranje zdravstvenog sustava i istovremeno preplaćivanje policijskih službi, Daniel smatra jasnim pokazateljem pogrešnog odabira američkih prioriteta. Pretpostavlja se da će trenutni događaji imati utjecaja i na predsjedničke izbore koji se održavaju u studenom, a Daniel primjećuje da sve mlađe generacije postaju svjesne društvenih problema.

„Čujem sve više govora koji vode u pravom smjeru, čak više nego što je to bilo 2016. godine, čini se, kako prolazi vrijeme, ljudi postaju svjesni potrebe za takvim stvarima“, ističe Daniel.

Na pitanje o tome smatra li, kao mladi, urbani Afroamerikanac, SAD sigurnom državom za život u 2020. godini, Daniel ističe da se zapravo nikada nije osjećao u potpunosti sigurno.

„Odrastajući, uvijek su mi govorili da se klonim policajaca, pravosudnog sustava u potpunosti, od kad znam za sebe, to je bila konstanta. Ja imam čist dosje zato jer sam se uvijek trudio ne činiti ništa ili biti blizu nečemu što bi me dovelo u takvu situaciju“, priznaje Daniel.

Daniel smatra da je najbolje što pojedinci trenutno mogu napraviti je nastaviti širiti informacije i tako stvoriti pritisak, sve dok se nešto zaista ne poduzme. Više o svemu pogledajte u prilogu!

Novinar: Marko Plejić©2019 Televizija Student