Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

array(2) { [0]=> int(64) [1]=> int(2249) }

Danu Knjižnice i ove će godine prethoditi Dani otvorenih vrata NSK, 20. i 21. veljače 2019.

 

Dan najveće i najstarije hrvatske knjižnice tradicionalno se obilježava 22. veljače kada je 1483. godine otisnut Misal po zakonu rimskog dvora, prva hrvatska tiskana knjiga i prvi europski misal koji nije otisnut latinskim jezikom i latiničnim pismom, već uglatom glagoljicom. Ove će se godine Dan knjižnice obilježiti u petak svečanim programom koji počinje u 12 sati. Glavna ravnateljica Knjižnice dr. sc. Tatijana Petrić, predstavit će poslovanje i rad Knjižnice te najznačajnije projekte u tekućoj godini. Također, bit će proglašeni i ovogodišnji dobitnici Nagrade i priznanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Danu Knjižnice prethode Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 20. i 21. veljače, kada svi zainteresirani mogu obići Knjižnicu, njezine zbirke i upoznati se s njezinim radom. Ova će dva dana biti ispunjena bogatim programom. Prvi dan manifestacije održat će se predstavljanje monografije Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha prilikom kojeg će biti i izloženi originalni crteži ovog čuvenog austrijskog baroknog arhitekta. Fischerovi crteži predstavljaju neprocjenjivu kulturnu i znanstveno-istraživačku građu od visokog nacionalnog i svjetskog značaja, a ovom će prigodom biti izloženo njih 79.

 

Idući dan, u četvrtak će se održat radionice pod nazivom U svijetu stripa, posvećene jednom od najistaknutijih hrvatskih strip crtača Andriji Mauroviću. Također, u Grafičkoj će se zbirci predstaviti velik broj njegovih radova i strip-crteža među kojima se nalaze i table za prvi hrvatski strip Vjerenica mača. Za vrijeme Dana otvorenih vrata NSK organiziranju se i već tradicionalno obilasci Knjižnice. Zainteresirani građani moći će pod stručnim vodstvom u 10, 12 i 14 sati obići zbirke građe posebne vrste, referentne zbirke, čitaonice, zatvoreno spremište knjiga, tiskaru i knjigovežnicu.

Za sudjelovanje na radionicama U svijetu stripa, kao i za obilazak Knjižnice, potrebno se je najaviti na adresu e-pošte otvorena_vrata@nsk.hr. Za vrijeme trajanja manifestacije, Knjižnica će omogućiti korisnicima i da vrate knjige bez zakasnine.

 


Više o


©2019 Televizija Student