Dama sa zagrebačkih krovova

Nakon zagrebačkog potresa mnoge su zgrade i kuće oštećene. Jedna od onih koja je pomagala u saniranju štete je i Anja Novković koja potragu za volonterima nije mogla ignorirati. Iako se bavi alpinizmom, i njoj je penjanje po krovovima bilo novo iskustvo. Na Facebooku je pročitala post u kojem su zagrebački vatrogasci tražili pomoć svih alpinista, penjača, speleologa i ostalih koji su skloni penjanju po visinama, a koji također imaju vlastitu opremu.

“Koncept je bio odličan jer su volontirali i visinski radnici koji imaju iskustva sa više ovako građevinskim objektima pa smo bili koncipirani u timove po 3, 4, 5 osoba gdje je barem jedna osoba, vođa tima, bila neka osoba sa iskustvom u visinskim radovima. “

Iako je posao sam po sebi opasan, Anja se brzo opustila na krovu, a vidjela je i neke zanimljive stvari.

“Bio mi je jako dragi krov gdje smo skidali zabatni zid i pao je na drugi krov, pa smo išle preko tog zida na drugi krov.. srećom smo gipki penjači pa smo to uspjeli. Taj krov je bio super jer tamo živi jedna stara balerina koja u potkrovlju u tom krovištu ima kolekciju od preko 200 kostima što hrvatskih kazališnih što van hrvatske koje je skupljala cijeli život, to je bilo baš onak wow, malo sam škicnula ali nije bila baš neka prilika za pregledavanje ali to je bilo baš super!”

Nadamo se da se novi potres neće ponoviti, ali i u slučaju novog potresa, građani Zagreba barem sada mogu biti malo mirniji jer su Anja i njezina ekipa spremni opet biti na visini – zadatka.