CVIJEĆE NA PODU: ZBOG PANDEMIJE CVJEĆARI U PROBLEMIMA

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(66) [2]=> int(2594) }

Pandemija koronavirusa snažno je pogodila poljoprivrednike i vlasnike OPG-ova koji su se u novonastalim okolnostima prisiljeni izboriti za opstanak na tržištu, ako je to uopće moguće. U OPG-u Joška Begića cvijeće završi na podu ili u smeću jer je berba već trebala krenuti, no život je stao. Prije 20 godina Joško se nastavio baviti obiteljskim poslom, a ovu krizu smatra gorom od rata.

„Nikad ovako nije bilo. Za vrijeme rata postojali su trenutci kad su bile uzbune, kad su bili problemi, nedostatci zaštitnih sredstava, goriva, ali to je trajalo par dana i život bi se vraćao u normalu“, ističe Joško.

Joško Begić

Uzgoj cvijeća zahtijeva posebnu opremu i tehnologiju, poput teglica, grijalica i sistema za navodnjavanje, stoga se upravo zbog toga prelazak na uzgoj voća i povrća jednostavno ne isplati, a za takav pothvat potrebno je proći i vrijeme prilagodbe. Prodaja cvijeća nije moguća ni putem interneta, jer je neisplativo za 20 ili 30 kuna vršiti dostavu na drugi kraj grada. Prihodi za ovu godinu već su izgubljeni, a neizvjesno je i što će biti s budućom proizvodnjom.

„Mi smo svi od prihoda od ove proizvodnje ulagali u buduću proizvodnju, a sada za pokrenuti novu proizvodnju, dok nismo ovu prodali, kapitalizirali, teško je krenuti u novu“, navodi Joško.

Vanda Begić – Proizvodnja cvijeća


©2019 Televizija Student