Završeno sedmo izdanje Festivala o pravima djece

array(1) { [0]=> int(2249) }

Gotovo osam tisuća djece i roditelja sudjelovalo u bogatom programu

 

Zagreb, 16. listopada 2015. –Matineje za osnovne i srednje škole u čak 18 gradova širom Hrvatske, radionice za djecu i roditelje, besplatne projekcije obiteljskih filmova u kinu „Europa“ u Zagrebu te debatne projekcije za srednjoškolce u Zagrebu, Rijeci i Splitu dio su bogatog sadržaja ovogodišnjeg, sedmog izdanja Festivala o pravima djece, koji je privukao gotovoosam tisuća djece i roditelja pred veliko filmsko platno.

 

Uz već tradicionalan program matineja u kinima Cinestar u Zagrebu,Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, Festival je ove godine besplatne projekcije filmova djece i mladih doveo i u kinodvorane nezavisne kinoprikazivačke mreže u Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu.

 

Pod krilaticom sedmog izdanja „Svi u kino, kino za sve“(koja je označila ovogodišnju temu – zajedničko provođenje vremena djece i njihovih roditelja, odnosno skrbnika i najbližih odraslih) Festival je besplatnim projekcijama Disneyjevih blockbustera „Čudesan tim iz McFarlanda“ i „Šašavi dan obitelji Cooper“ te norveškom avanturom „Operacija Arktik“ u kino Europa u Zagrebu na besplatne projekcije privukao stotinedjece i roditelja.

 

U kinima u Rijeci, Splitu i Zagrebu organizirane su panel-diskusije s mladima, uz švedski film „Pravila ponašanja“. U diskusijama je sudjelovalo četiristotinjak srednjoškolaca. Kao i prethodnih godina, cjelokupni festivalski program bio je inkluzivan, što znači da su svi sadržaji prilagođeni djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha.

 

„Ponosni smo što Festival, koji promiče i slavi dječje audiovizualno stvaralaštvo, prihvaćanje različitosti i dostupnost audiovizualnih sadržaja svima, svake godine raste. Progovarajući o temama koje intrigiraju djecu i mlade, ove smo godine otišli korak dalje nastojeći sve to ujediniti kroz zbližavanje djece s roditeljima. Zajednički odlazak u kino odlična je prilika za kvalitetno provođenje vremena obitelji, pogotovo kad se kasnije razgovara o viđenom i doživljenom“, istaknula je umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović.

 

Festival zajednički organiziraju udruga Alternator, UNICEF Hrvatska, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu te partneri Blitz Cinestar i Kino mreža.

__

FOPD - 2

FOPD - 4

FOPD - 5

FOPD - 7

 

 Tekst i fotografije: Festival o pravima djece

Komentari

komentara


Više o