ZANIMANJA KOJA IZUMIRU

Kristijan Ilić mladi je postolar s Trešnjevke, jedan od danas rijetkih koji je krenuo očevim stopama i pridružio mu se u postolarskoj radnji. Kako on kaže danas se postolarske radnje sve više zatvaraju, a ne preneose s koljena na koljeno. Po struci je fizioterapeut i sanitarni tehničar, ali s obzirom da vrijeme kada je završio svoje školovanje, nije bilo pogodno za naći posao u njegovoj struci, odlučio je otići kod tate pomagati u postolarskoj radnji. Kristijan je od malena gledao oca kako radi, stoga nije imao puno za učit, već je znao neke stvari, te se primio posla. Kaže da se u postolarskom poslu promjenila količina posla i kako stalno sluša koliko je prije bilo više posla, ali otkako je došlo kinesko tržište obim posla se smanjio. Također Kristijan misli da je posao opao prvenstveno jer se tržište povećalo, pojavili su se shopping centri gdje se prodaje velika količina cipela koje su puno jeftinije od njihovih. Kaže da su se prije u Zagrebu cipele kod postolara kupovale i na taj su način i oni imali puno više posla. Oni još uvijek prodaju i izrađuju cipele, samo što naspram 20- tak godina prije, danas je to, kako kaže, smješno. Kristijan misli da njihova struka po svemu sudeći nema baš svjetlu budućnost. Država im nije naklonjena i to je po njemu jedan od razloga zašto postolarima opada posao. Kaže da mladi ne žele biti postolari, ne znaju kako je to kad se ima posla. Njemu je, kaže, super, sam je svoj gazda, nitko mu ne visi nad glavom, koliko radi, toliko zaradi. Kristijan  kaže da je najviše posla bilo 70′-80′- ih godina, da su se tada cipele najviše izrađivale, a i popravljale. Sada kako se polako izlazi iz krize, tako im se i posao povećava. Također koriste se i društvenim mrežama te imaju web-stranicu, što im je dosta pomoglo u poslu.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori dali su nam stručno mišljenje i razloge zašto stari zanati poput postolara, krojačice, urara i sličnih sve više nestaju i izumiru.

Gospođa Katija Šabić iz Obrtničke komore, kaže da su postolari, krojačice, urari i slične djelatnosti  danas u vrlo nezavidnoj situaciji iz razloga što su se na tržištu pojavili veliki centri u kojima se prodaje odjeća koja je iz uvoza i dosta je jeftinija. Ali isto tako i razvojem tehnologije oni izumiru jer je njihova tehnologija na dosta nižem stupnju razvoja. Katija također kaže da Ministarstvo poduzetništva i obrta svake godine raspisuje natječaj u kojem takvim djelatnostima daje nepovratna sredstva, ali ih uvjetuju da ta sredstva moraju koristiti isključivo za svoj razvoj. Nažalost vrlo mali broj obrtnika koristi tu mogućnost jer ih je i vrlo malo na tržištu.

Novinarka: Lea Vuletić
Snimateljica: Matea Uranjek

Komentari

komentara