ZagrebDox PRO 2016 – RASPORED

array(3) { [0]=> int(2251) [1]=> int(986) [2]=> int(2249) }

Program za filmske profesionalce ZagrebDox PRO je uz zatvorenu 3-dnevnu radionicu za izabrane autorske projekte iz 9 zemalja i ove godine pripremio niz zanimljivih masterclassa, prezentacija, predstavljanja i okruglih stolova, te središnji događaj cijelog programa – Pitching forum koji su otvoreni za javnost. U nastavku predstavljamo ovogodišnji program otvoren za javnost i pozivamo vas da se pridružite ZagrebDox PRO-u!

MASTERCLASS / John Appel – Čarolija montaže
22.2.2016. u 18 h, Festivalski centar
U ponedjeljak, 22. veljače u 18 sati majstorsko predavanje održat će John Appel, redatelj više od četrdeset filmova koji se proslavio osobnim stilom bliskim protagonistima. Predavanje će posvetiti središnjim etičkim dvojbama u procesu montaže, a kao uvod u predavanje prikazat će svoj najnoviji film Čarolija montaže (2015, 55′).

 

PREDSTAVLJANJE / Tehnologija 4 K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa – powered by Sony
23.2.2016. u 17:30 h, Festivalski centar
Nastavljajući uspješnu suradnju sa ZagrebDoxom, Sony će, u partnerstvu s AVC-om, u utorak, 23. veljače u 17:30 predstavljati najnoviju opremu. Vodeći specijalist za tehnologiju 4 K Sebastian Leske predstavit će neke od elemenata u lancu produkcije i postprodukcije. U drugom dijelu prezentacije Silvestar Kolbas, filmski snimatelj i redatelj podijelit će svoja iskustva u radu s najnovijom tehnologijom, ali i s onom primjerenom manje zahtjevnim korisnicima. Prezentacija je namijenjena svima, a posebno filmskim profesionalcima.

 

MASTERCLASS / Yann Arthus – Bertrand – Ljudski
24.2.2016. u 18:30 h, Festivalski centar
Specijalist za fotografije iz zraka, redatelj i borac za zaštitu okoliša Yann Arthus-Bertrand, čiji se spektakularni dokumentarac Ljudski prikazuje u međunarodnoj konkurenciji 12. ZagrebDoxa, majstorsko će predavanje održati u srijedu, 24. veljače u 18:30 sati. Na svom predavanju Yann Arthus-Bertrand predstavit će jedinstveni pristup dokumentaristici i na primjeru isječaka objasniti specifičnosti rada na svom najnovijem filmu Ljudski. Osvrnut će se na dvogodišnji proces prikupljanja priča iz cijelog svijeta, od svakodnevnih doživljaja do najneobičnijih života. Bit će riječi i o neviđenim zračnim snimkama koje prikazuju Zemlju u njezinu najljepšem izdanju.

 

PITCHING FORUM
25.2.2016. u 10 h, Cineplexx – dvorana 5, Centar Kaptol
Pitching forum, središnji događaj programa ZagrebDox Pro, održat će se u dvorani 5 Cineplexxa u Centru Kaptol u četvrtak, 25. veljače u 10:00. Na pitchingu, koji je otvoren za javnost, predstavit će se dvanaest odabranih projekata u različitim fazama razvoja iz devet zemalja. Po završetku trodnevne pripremne radionice sudionici će svoje projekte predstaviti komisiji TV urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata. Projekti predstavljeni na Pitching forumu u konkurenciji su za 5 nagrada. Više informacija o Pitching forumu pronađite ovdje.

 

MASTERCLASS / Erik Gandini – Uvod u esejistički dokumentarni film
25.2.2016. u 17 h, Festivalski centar
Jedan od najcjenjenijih švedskih dokumentarista Erik Gandini majstorsko će predavanje održati u četvrtak, 25. veljače u 17:00 sati. Ovogodišnji ZagrebDox prikazat će retrospektivu njegovih filmova, a u međunarodnoj konkurenciji gledat ćemo i njegov hvaljeni film Švedska teorija ljubavi.  Erik Gandini će u svom predavanju predstaviti svoje teze o esejističkom dokumentarcu i primjere kako ovladati pripovijedanjem i strukturom te, ponajviše, kako biti onaj koji će filmu dati smisao. Više informacija o masterclassu pronađite ovdje.

 

PREDSTAVLJANJE / Inicijativa RE-ACT
25.2.2016. u 19 h, Festivalski centar
Pokretači Regionalne audiovizualne suradnje i usavršavanja RE-ACT predstavit će navedenu inicijativu u četvrtak, 25. veljače u 19:00 sati. RE-ACT je transregionalna inicijativa za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija, a njeni su osnivači rukovoditelji talijanskog, slovenskog i hrvatskog filmskog fonda Paolo Vidali (Audiovizualni fond regije Furlanija-Julijska krajina), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar).

 

OKRUGLI STOL / To Doc or Not to Doc – kakva je budućnost autorskog dokumentarca?
26.2.2016. u 15.00 h, Festivalski centar
U petak, 26. veljače u 15:00 bit će održana rasprava To Doc or Not to Doc – kakva je budućnost autorskog dokumentarca?, koja je organizirana u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA. Uz znatne rezove sredstava na javnim televizijama i pojavu novih platformi i distribucijskih modela, rasprava će se pozabaviti uočavanjem, razumijevanjem, prihvaćanjem i mijenjanjem tih modela. U raspravi sudjeluju Ryan Harrington (Discovery Communications), Claire Aguilar (Sheffield Doc/Fest), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Hrvoje Hribar (HAVC), Sanja Ravlić (hrvatska predstavnica u Eurimagesu), Maja Jelisić Cooper (Klasik TV), Hrvoje Osvadić (HRUP), Nebojša Slijepčević (DHFR) i drugi.

 

MASTERCLASS / Nino Kirtadzé – Kako funkcionira filmsko u dokumentarnom filmu?
26.2.2016. u 17 h, Festivalski centar
U petak, 26. veljače u 17:00 sati majstorsko predavanje na temu Kako funkcionira filmsko u dokumentarnom filmu održat će gruzijska redateljica Nino Kirtadzé. U svom masterclassu Nino Kirtadzé osvrnut će se na tri filma iz svoje retrospektive i predstaviti vizualne elemente iz procesa nastanka tih filmova. Publika će imati priliku reagirati na razne teme i svojim pitanjima skrenuti tijek masterclassa prema svojim interesima.

 

STUDIJA SLUČAJA I PREDSTAVLJANJE / Mentorska nagrada: Hans Robert Eisenhauer i Stephan Regoli
26.2.2016. u 19 h, Festivalski centar
Dokumentarni projekt u razvoju, Solenzara, u režiji Pascala i Stephana Regolija i produkciji Chjachjerella Produzione, predstavljen je na prošlogodišnjem ZagrebDox Pitching Forumu, gdje je osvojio Nagradu ZagrebDox Proa za najbolji projekt. Nagrada je uključivala jednogodišnje mentorstvo s Hansom Robertom Eisenhauerom. Hans Robert Eisenhauer će u petak, 26. veljače u 19:00 govorit će o radu na razvoju projekta i mentorskoj suradnji, a svoja će iskustva iznijeti i redatelj Stephan Regoli.

Festivalski centar nalazi se u Centru Kaptol – nivo 1 (bivši Marks&Spencer), ulaz na sva događanja je besplatan, a kompletan popis događanja možete pronaći ovdje.

Vidimo se na ZagrebDoxu!

Komentari

komentara