ZAGREB BOOK FESTIVAL vol. II

array(2) { [0]=> int(2251) [1]=> int(986) }

Zagreb Book Festival – strikes again! Ne sudite preoštro zbog uporabe anglizama, ove godine u svibnju Zagreb postaje glavni grad Irske, a ovom prilikom svim Ircima i onima koji se tako osjećaju povodom St. Patrick’s Daya ponosno objavljujemo: nakon uspješnog prošlogodišnjeg premijernog izdanja Zagreb Book Festivala na kojem smo u bogatom književnom programu predstavili zemlju partnera Švedsku te brojne strane i domaće autore, uz više od šezdeset gostiju Festivala, u 2016. godini predstavljamo novo izdanje.

Ove godine u fokusu nam je Irska, po mnogočemu obećana zemlja, globalno poznata po svojoj snažnoj književnoj tradiciji, čije ćemo ponajbolje suvremene autore predstaviti domaćoj publici. «Zeleni otok» s temama koje proizlaze iz snažne obilježenosti čestim razdobljima emigracije, katoličkim nasljeđem te sličan po veličini teritorija, broju stanovnika, borbi za neovisnost, po mnogočemu identificiramo kao poznat i bratski. Autor veličanstvenog romana «Tajno pismo» Sebastian Barry čija je pripovjedačica u The Timesu proglašena jednom od najveličanstvenijih koje je književnost imala dolazi u Zagreb. Eoin Colfer sa svojim mističnim i fantastičnim svijetom bez kojeg bi Zemlja bila dosadno i obično mjesto predstavit će kultnog «Artemisa Fowla». Toliko ćemo za sada otkriti od Iraca.

S obzirom na sve to književnost i kulturu zemlje partnera neće biti teško povezati sa suvremenom hrvatskom književnošću kroz predstavljanja najznačajnijh domaćih autora. Kao i prošle godine imat ćemo čast prvi predstaviti neke od najiščekivanijih romana godine, glasova koji nam trebaju možda više nego ikad: Daša Drndić, Olja Savičević, Ivica Đikić – nestrpljivo ih čekamo. Kako ne bismo brzo zaboravili prošlogodišnje sjajne goste, jedan dio programa nosit će naslov  Tribute to Sweden na kojem ćemo predstaviti autore iz Švedske. Ni ove godine nećemo zapostaviti našu najmlađu publiku za koju smo pripremili bajkovite priče i najpopularnije dječje autore, kako bi knjiga postala njihov najbolji prijatelj od samog početka.

Od važnih novosti za publiku moramo izdvojiti suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem, Glazbenom akademijom, kinom Tuškanac koja će dovesti do još bogatijeg glazbenog i filmskog programa. Promocije u novom formatu, koncerti, projekcije, književne tribine i još puno imena koja za sada ostaju tajna vjerujemo da će Zagreb Book Festival učiniti nezaobliaznom manifestacijom kako u Zagrebu, tako i na nacionalnoj festivalskoj mapi.

Uskoro očekujte nove vijesti!

Komentari

komentara