Vratite se u djetinjstvo s Alter egom

array(1) { [0]=> int(72) }

Sigurno ste se barem jednom pa makar na dan htjeli vratiti u djetinjstvo. Izložba u Etnografskom muzeju je to omogućila najstarijima, ogromnim opusom od nekoliko tisuća igračaka iz hrvatske baštine. Najstarije hrvatske igračke tako su sa prašnjavih tavana izašle na svjetlo dana. Etnografski muzej su ovih nekoliko mjeseci ispunila djeca ne bi li otkrila s čime su se igrali njihovi bake i djedovi. Tako je ova izložba pokrenula emocionalnu stranu u mnogim posjetiteljima, objašnjava suradnik na izložbi, gospodin Marin Dronjić.

„Ideja je zapravo bila prikazati najstarije hrvatske igrače, ali i suvremene. Tako imamo raspon od 19. stoljeća pa sve do danas. Najčešće bake i djedovi dolaze s unucima pokazati im s čime su se oni igrali, a onda djeca dođu do djela izložbe koji je njima poznat.“

Izrada starih igračaka

Osim staklom zaštićenih primjeraka, s nekim igračkama su se djeca imala prilike poigrati pa se tako moglo čuti klepetanje drvenih ptičica ili mačevanje sa štapovima.

Pisaća mašina

Iz prve ruke sam se imala prilike uvjeriti u drastičnu promjenu koja se dogodila u svijetu igračaka. Nakon muzeja, posjetila sam i jednu trgovinu igračkama gdje je raznolikost bila približna onoj u muzeju. Izbor igračaka je danas puno veći, a i mogućnosti igre su različite.

Kolica

Koliko su se igračke promjenile, te što ljudi misle o današnjim igračkama i kako izgleda djetinjstvo danas u usporedbi s njihovim, možete pogledati u današnjoj emisiji Alter ego.

 

Komentari

komentaraViše o