Vozačka dozvola = luksuz?

Foto: smartstartdrivingschool.com

Ukoliko ste još uvijek student/ica osuđen/a na javni prijevoz, razmislite dvaput želite li, odnosno, imate li uopće mogućnosti to promijeniti.

Da biste postali vlasnik vozačke dozvole u Hrvatskoj ćete  izdvojiti minimalno 7 tisuća kuna. Iako  najnižu cijenu nastavnog sata i ispita određuje Ministarstvo unutarnjih poslova, sama autoškola može odrediti cijenu nastavnog sata koliku želi. Jedino je pravilo da ona ne bude niža od one određene u ministarstvu, no takav problem u Hrvatskoj još nije zabilježen. Upravo suprotno.

Ukupna cijena nastave za B kategoriju iznosi 4025 kuna. Da cijena ne bi bila preniska, pobrinuo se PDV od 25 posto, što cijenu već u startu povećava na 5695 kuna.  Na ovu cijenu dodaju se još i troškovi liječničkog uvjerenja, HAK-ovih ispita, ispita prve pomoći, ispitnog sata i brojnih državnih taksi čime prosječna cijena autoškole u Hrvatskoj raste na otprilike 7300 kuna. Također, cijena ovisi o ostalim lokalnim autoškolama, stoga u većim gradovima poput Zagreba i Rijeke, gdje je prisutna velika konkurencija, cijene ne rastu tolikom brzinom kao u drugim gradovima. U manjim mjestima, autoškole međusobno usklade cijene i na taj način ne ostavljaju previše izbora polaznicima. Naravno, svaki pad ispita, pismenog ili vozačkog, dodatno ćete platiti i državi i autoškoli.

Foto: metro-portal.hr

Na kraju svega ćete još MUP-u platiti 186 kuna za izdavanje vozačke dozvole.

Iz svega možemo zaključiti kako minimalni kriteriji koje određuje zakonodavstvo nisu nimalo prilagođeni niskim standardima u Hrvatskoj. Situacija se neće promijeniti ni svakom novom godinom članstva u Europskoj uniji. Budući da se očekuje porast standarda, možemo očekivati sve više cijene u autoškolama.

Na kraju se postavlja pitanje hoće li si ubuduće mladi u Hrvatskoj uopće moći priuštiti vozačku dozvolu, a ukoliko do nje i dođu, gdje će skupiti novac za automobil, gorivo i još nebrojene troškove koji uz to idu. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, javni prijevoz ne zvuči toliko loše.

Tekst: Petra Škrlec

Komentari

komentaraViše o