Vegani

U svijetu pa tako i u Hrvatskoj sve je veći trend usvajanja prehrane bazirane isključivo na biljnoj osnovi. Razlozi za prelazak na takvu vrstu ishrane variraju od etičkih, zdravstvenih do ekoloških, a kao glavni argument najčešće se navodi suosjećanje sa životinjama.
Veganstvo se razvilo kao logičan slijed vegetarijanstva i danas je sve popularnije u svijetu. No, pitamo se je li to samo trend? Sociolog Vedran Romac tvrdi da – „Veganstvo nije samo stvar prehrane, veganstvo je znači etika, način života, način gledanja na svijet, veganstvo obuhvaća način kako se ljudi odnose jedni prema drugima“.
Da sve više mladih izabire veganstvo kao vlastiti stil života, svojim primjerom potvrđuje 19-ogodišnja ekonomistica Jelena Tomić. Ona je veganka od svoje šesnaeste godine, a kao glavni razlog za prelazak na veganstvo navodi suosjećanje sa životinjama- „Ne postoji nikakav argument za ubijanje i patnju životinja i drugih bića koje jednako kao i mi osjećaju i misle“ – smatra Jelena.
Jelena je već dvije godine aktivna u udruzi Prijatelji životinja, koja svake godine 1.11. obilježava Svjetski dan vegana. Time žele podići svijest društva o takvoj vrsti prehrane i zaštiti životinja.Prijatelji životinja krenuli su u sastavljanje baze svih veganskih proizvoda. Na stranici veganopolis.hr već postoji baza više od 2 tisuće veganskih proizvoda, koja uvelike olakšava izbor hrane svim onima koji se odluče za veganstvo.

Novinar: Jožica Miklaužić
Snimatelj: Nina Lelas

Komentari

komentara