Tribina u HND-u “Sport na HRT-u”

array(4) { [0]=> int(62) [1]=> int(2115) [2]=> int(2253) [3]=> int(2249) }

Aktualna rasprava srijedom u Hrvatskom novinarskom domu ovog se puta održala na temu „Sport na HRT-u“. Sve više sportskih sadržaja na hrvatskoj televiziji seli se sa 2.programa na 4.program koji je rezerviran za informativni program. Postavlja se pitanje ima li uopće mjesta za sport na HRT-u.
Gosti ove tribine bili su Bruno Kovačević, rukovoditelj Odjela Sport HRT-a , Saša Runjić , ravnatelj programa HRT-a, zatim Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije, Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti, Jura Ozmec, glavni urednik Sportske TV, Anton Filić, sportski novinar Večernjeg lista, te Perica Bukić, dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza.

Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti, smatra da su mali sportovi osuđeni na odumiranje ako ne budu prisutni na nacionalnoj televiziji, jer neće moći privlačiti sponzore.
 Dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić izrazio je nezadovoljstvo statusom hrvatskog sporta na HTV-u, a posebice vaterpola.
 “Sport je na HTV-u podcijenjen i ne vidim razloga za premještanje sporta sa Drugog na Četvrti program. Zašto se film ili serija ne premjeste na HTV3, koji je namijenjen kulturi, a dokumentarci na HTV4, koji je informativni kanal”, rekao je sportski novinar Večernjeg lista Anton Filić.
I rukovoditelj HRT-ove produkcije sporta Bruno Kovačević smatra kako vrh HTV-a i uredništvo podcijenuje ulogu sporta: “Urednik HTV2 trebao bi imati širi pogled. Nije isto dati prijenos, ili snimku utakmice u kasnim večernjim satima”.   
Kovačević napominje da je sportski program najgledaniji te da bi novi sportski kanal HTV-a bio dobro rješenje, te da su to već uradile neke javne televijezije u Europi, u Italiji, Španjolskoj i Češkoj.
Prema Ugovoru s Vladom Republike Hrvatske, na Drugom programa HTV-a udio sporta trebao bi biti 8,8 posto programa, a ove godine on je oko 6 posto, kazali su sudionici tribine.
 Ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić rekao je da se premještanjem dijela sportskih sadržaja na HTV4 ne krši Ugovor s Vladom RH, te da njihova gledanost nije manja zbog toga što su emitirani na HTV4.
 “Veliki dio sporta na HTV2 čine tzv. premium sportovi, poput nogometne Lige prvaka i slični sadržaji. No, učinit ćemo sve da HTV bude promotor hrvatskog sporta”, dodao je Runjić.
 Jura Ozmec, glavni urednik Sportske televizije, smatra da već sada postoji rješenje za bolju zastupljenost hrvatskog sporta na televiziji, a posebice manjih spotova, te je pozvao na bolju suradnju HTV-a i SPTV-a.
 “Zašto HTV ne ponudi višak sportskog programa, a koji nije u mogućnosti emitirati, Sportskoj televiziji. Za to postoje uvjeti, a i SPTV ima pravo na emitiranje reklama, dok HTV4 to nema”.

Za sportske sadržaje na Hrvatskoj televiziji očito nema mjesta- zaključak je svih sudionika. No još je veći problem to što ovi medijski djelatnici nisu došli do zajedničkog rješenja. Jasno je samo da je nacionalna televizija potrebna hrvatskom sportu jer bez nje neće opstati ni on.

Komentari

komentara


Više o


©2015 Televizija Student