Tribina „Rod, spol i seksualnost“ ukazala na poboljšanu seksualnu odgovornost mladih!

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

“Siguran partner ne postoji. To što ste s nekim u vezi, ne znači da ste sigurni!”

Tribina Rod, spol i seksualnost: Rizično seksualno ponašanje mladih – mitovi i stvarnost, privukla je sve mlade i one koji se tako osjećaju na predavanje i aktivno sudjelovanje. Tribinu je organiziralo Savjetovalište “Luka Ritz”, a gost tribine bio je profesor Aleksandar Štulhofer, Predstojnik Katedre za seksologiju, Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je objasnio posjetiteljima osnovne informacije i definirao što je spol, rod, što je promiskuitet i kako se zaštititi. Profesor Štulhofer iznio je mišljenje o tome kako danas mladi gledaju na seks, što seks i promjena partnera danas predstavljaju mladima.

Upravo na tom tragu, prikazan je dokumentarni film DIREKT: Manje od Madonne, više od moje stare u FadeIN produkciji, gdje su posjetitelji tribine mogli čuti i vidjeti priče o seksualnim navikama grupe mladih. Dokumentarni film potaknuo je posjetitelje na brojna pitanja i stvorio određenu znatiželju. Štulhofer je objasnio problematiku stigmatizacije osoba koje su bile s većim brojem partnera, kakav je njihov položaj u društvu te psihološka pozadina. Naveo je slučaj trauma iz djetinjstva kao jedan od razloga zašto žene imaju potrebu za većim brojem partnera u postelji, dok je kod muškaraca riječ o običnoj “glumi” frajera.

Promjena partnera stvara kod jedne strane emocionalnu ranjivost, dok druga strana koristi takav vid fizičke aktivnosti kako bi im podigla samopouzdanje. Na tribini se govorilo o zaštiti tijekom seksa, gdje je rečeno “kako ne postoji “siguran” partner i to što ste s nekim u vezi ne znači da ste “sigurni”. Također, rečeno je kako se danas razvila nova kultura i ponašanje kod novih generacija glede seksa. “Mladi danas koriste zaštitu kao nešto obvezno i bez čega se ne može upuštati u odnos”, rekao je Štulhofer. Nekada su se mladi ustručavali koristiti zaštitu često zbog neznanja, ali i nedostatka seksualne kulture.

Tribina je poslužila svima kao odgovor na sve dvojbe oko seksa, a neki su saznali i nešto novo. Ovakve tribine korisne su za mlade kako bi saznali sve što ih zanima o pitanju seksa, a inače se ustručavaju pitati roditelje ili profesore.

Tekst: Tomislav Dmejhal

Komentari

komentaraViše o