TRIBINA KSFPZG-A, „SEKULARNOST I OBRAZOVANJE U HRVATSKOJ“

Krenulo je kao pokušaj suradnje dvaju fakulteta, a pretvorilo se u zajednički problem čitavog Sveučilišta u Zagrebu. Ugovor između Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta mnogi su proglasili pokušajem klerikalizacije obrazovanja. Zadiranjem Crkve tamo gdje joj nije mjesto. Velik broj studenata stao je u obranu sekularnog društva i obrazovanja, pa tako i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti. Organiziranom tribinom „Sekularnost i obrazovanje u Hrvatskoj“ priključili su se raspravi i u nju uključili još širi krug studenata i profesora.

Neravnopravnost pri zapošljavanju, diskriminacija po religijskoj pripadnosti te svjetonazorske razlike, studenti navode kao glavne razloge protiv sporazuma dvaju fakulteta. Osim na plenumima Filozofskog fakulteta, njihov glas se čuo i na Fakultetu političkih znanosti.

-Ne znam je li ikada neki student s Filozofskog izašao, a da je bio konzervativniji nego kad je upisao fakultet. Možda četvero u zadnjih 20 godina? Ja bi baš volio da mi vjeronauk predaje osoba koja je diplomu dobila na Filozofskom- nasmijao je publiku jedan student.

-Na tržištu rada diploma onih s KBF-a koji bi upisali smjerove na Filozofskom, puno će više vrijedi jer će škola prije zaposliti onoga koji može predavati vjeronauk i povijest, od onoga koji može samo povijest- kaže studentica s Filozofskog.

Iako im je poziv bio upućen, predstavnici KBF-a odbili su dolazak na tribinu. Svoj dolazak je nenadano i bez objašnjenja otkazao i novinar Branimir Pofuk, svega par sati prije početka rasprave. To je više vremena dalo mirovnoj aktivistici i katoličkoj teologinji Ani Raffai, profesoru s Fakulteta političkih znanosti Zoranu Kureliću te profesorici Tanji Bukovčan, predstavnici Filozofskog fakulteta, da iznesu svoje stavove i razmišljanja o suradnji dva fakulteta. Oprečna mišljenja nisu stala na put konstruktivnoj raspravi.

-Skandalozno je da suradnje između sastavnica Sveučilišta ne postoje! Pod uvjetom da se ugovor riješi pošteno, ja ovu suradnju ne bi doživljavao kao ugrozu. Doživljavao bi ju kao izazov- zaključio je profesor Kurelić dok je aktivistica Raffai navela da bi ona, zbog svih nastalih problema, odustala od ugovora, ali ne i od dijaloga.

Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju profesorice Bukovčan prvotno je glasao za potpisivanje ugovora o suradnji, ali novonastalom situacijom i promjenom okolnosti, ovaj odsjek ide na ponovno glasanje. Čekaju prepravku ugovora za koji je i sam dekan zaključio da ga treba promijeniti i prilagoditi.

Studenti su na sebe preuzeli ulogu čuvara sekularnosti obrazovanja. Ulogu i borbu od koje, očito, neće lako odustati.

Autor teksta i priloga: Luka Mihačić

 

Komentari

komentara


Više o