Tribina i okrugli stol na FPZG-u

Naziv tribine i okruglog stola: Izbjeglička kriza i politike izbjegličke zaštite u Europskoj uniji i Hrvatskoj.

Fakultet političkih znanosti bio je domaćin još jednog zanimljivog događaja u organizaciji CEDIM-a. O izbjegličkoj krizi raspravljali su stručnjaci, ali i studenti. Donosimo vam kratki pregled i upoznajemo vas s Naderom Wacechom.

Službena stranica CEDIM-a: https://www.facebook.com/CEDIM-1537402743169018/timeline/

—————————————————————————————–

Tribina i okrugli stol „Izbjeglička kriza i politike izbjegličke zaštite u Europskoj uniji i Hrvatskoj“ održala se 21. rujna 2015. na Fakultetu političkih znanosti.

Događaj je započeo u 9 h tribinom na kojoj je zainteresirana javnost mogla saznati nešto više o temeljenim pojmovima i politikama azila i izbjegličke zaštite. Na tribini su govorili dr. sc. Drago Župarić Iljić (Institut za migracije i narodnosti), koji je bjasnio temeljne pojmove i pitanja izbjegličke zaštite, dr. sc. Vedrana Baričević (CEDIM, Fakultet političkih znanosti) koja je dala pregled europske politike azila i zaštite izbjeglica te mr. sc. Viktor Koska (CEDIM, Fakultet političkih znanosti) koji je govorio o paralelama i različitostima između današnje i izbjegličke krize 1990-ih. Tribinu je moderirala dr. sc. Senada Šelo Šabić (Institut za razvoj i međunarodne odnose).

Nakon tribine uslijedio je okrugli stol na kojemu se otvorila rasprava o aktualnom sustavu izbjegličke zaštite u Hrvatskoj. Okrugli stol vodila je novinarka Ivana Dragičević (N1), a sudjelovali su akteri uključeni u pitanja izbjegličke zaštite u Hrvatskoj (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatski Crveni križ, Centar za mirovne studije i Hrvatski pravni centar). To su bili glavni tajnik nekadašnjeg Ureda za izbjeglice i prognanike RH te suradnica Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Srbije. Navedeni gosti govorili su o svojem viđenju aktualne izbjegličke krize i o potrebama, mogućnostima i problemima izbjegličke zaštite u Hrvatskoj i susjedstvu, a poseban gost bio je g. Nader Wacech iz Sirije koji je govorio o krizi u Siriji i svom iskustvu života u Hrvatskoj.

 

(Originalan tekst: CEDIM)

 

 

Komentari

komentara


Više o